Reuters
StoryEditor

Udrel Mossad v zahraničí? Izraelská tajná služba mala v Malajzii zlikvidovať člena Hamasu

26.04.2018, 15:28
Autor:
ČTKČTK
Izrael operáciu Mossadu tradične necháva bez komentára, zvyk však porušil minister obrany Avigdor Lieberman.

Vražda Palestínčana Fádího Batša v Malajzii bola súčasťou širšej operácie izraelskej tajnej služby Mossad zameranej na zbrojných odborníkov palestínskej radikálnej organizácie Hamas. Napísal to s odvolaním sa na nemenované západné a blízkovýchodné tajnej služby denník The New York Times.

Batš bol členom Hamasu, ktorý vraždu pripísal Mossadu, ale izraelská vláda vinu Izraela na Batšovej smrti poprela.

Správe NYT sa dnes venuje izraelská tlač. Operáciu v Malajzii údajne nariadil riaditeľ Mossadu Josi Cohen.

Zabili ho z idúceho motocykla

Batš bol podľa NYT odborníkom na technológie bezpilotných lietadiel a synovec policajného veliteľa v Gaze. V Malajzii mal "obstarať zbrojné systémy a drony pre Hamas", píše NYT.

Izrael operáciu Mossadu tradične necháva bez komentára; v tomto prípade zvyk porušil minister obrany Avigdor Lieberman, ktorý povedal, že Batš mohol byť obeťou mocenského boja medzi Palestínčanmi.

Z idúceho motocykla Batša 21. apríla zabili dvaja muži, ktorí sú podľa malajzijských úradov stále v krajine. Batš, ktorý žil v Malajzii niekoľko rokov, mal o deň neskôr odísť do Istanbulu, kde sa mal stretnúť s ďalšími členmi Hamasu.

Mal byť zapojený do pašovania zbraní

Podľa izraelskej tlače bol zapojený do pašovania zbraní do Gazy a pomáhal Hamasu získať severokórejskú technológiu používanú pri výrobe riadených striel.

NYT poukázal na to, že Batš bol zabitý na predmestí Kuala Lumpuru, kde býva mnoho Arabov a ktoré je prezývané Malá Arábia. Podľa denníka tam prebývajú zástupcovia mnohých ďalších radikálnych skupín. Malajzia neudržiava s Izraelom diplomatické styky, jej premiér Najib Razak na pozvanie Hamasu navštívil v roku 2013 Pásmo Gazy a Hamas podľa rozviedok Malajziu začal považovať za ideálne miesto k naplneniu svojich zbrojných ambícií.

"Je tam priaznivé prostredie pre nebezpečných hráčov, pokiaľ nie sú zameraní proti Malajzii," povedal washingtonský odborník na bezpečnostné otázky Juhovýchodnej Ázie Zachary Abuza.

01 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 02 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci 04 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 05 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:02