StoryEditor

Situácia okolo Iránu hustne. Informácie Izraela sú presvedčivé, tvrdí Biely dom

01.05.2018, 07:47
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Americký minister zahraničia Mike Pompeo potvrdil, že dokumenty, ktoré získal Izrael, ukazujú, že Irán klamal.

Informácie o iránskom jadrovom programe zverejnené Izraelom poskytujú nové a presvedčivé detaily o snahách Teheránu vyvinúť jadrové zbrane. Uviedol to vo svojom vyhlásení Biely dom.

"Tieto skutočnosti sú v súlade s tým, čo Spojené štáty dlho vedeli: Irán má silný, tajný program jadrových zbraní, ktorý sa snažil a nedokázal skrývať pred svetom a pred vlastnými ľuďmi," citovala agentúra Reuters vyhlásenie Bieleho domu.

Program známy ako Projekt Amad

Americký minister zahraničia Mike Pompeo potvrdil, že dokumenty, ktoré získal Izrael, ukazujú, že Irán klamal o tom, či sa snaží získať jadrové zbrane, a jeho podvod podkopáva medzinárodnú jadrovú dohodu podpísanú v roku 2015. On sám osobne preskúmal mnoho iránskych spisov a odborníci z USA považujú dokumenty, ktoré doteraz preskúmali, za autentické. Podľa agentúry Reuters však odmietol povedať, či dokumenty poskytujú dôkaz o porušení jadrovej dohody.

Pri návrate z Jordánska do Washingtonu Pompeo novinárom povedal, že rokoval o dokumentoch s Netanjahuom pri ich nedeľňajšom stretnutí v Tel Avive. Dokumenty podľa neho ukazujú, že predstavitelia Iránu klamali svojim obyvateľom o programe jadrových zbraní známom ako Projekt Amad. O existencii tohto programu sa síce už určitú dobu vedelo, materiály odhalené Izraelom však pomáhajú lepšie porozumieť rozsahu programu, dodal Pompeo.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok v mimoriadnom televíznom prejave obvinil Teherán, že po podpísaní jadrovej dohody v roku 2015 klamal a naďalej rozširoval svoje schopnosti v oblasti vývoja jadrových zbraní a uchovával dokumenty o svojom jadrovom programe. Tajné spisy chce v budúcnosti využiť pri výrobe jadrových zbraní. Izraelu sa podľa Netanjahua podarilo získať úplné kópie iránskych jadrových archívov, Spojené štáty vraj potvrdili ich vierohodnosť.

Nie je to dôkaz, znie z Bruselu

Podľa šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej najnovšie obvinenia Netanjahua, že Teherán sa tajne snažil získať jadrové zbrane, nedokazujú, že Irán v súčasnosti porušuje medzinárodnú jadrovú dohodu z roku 2015. Informovala o tom z noci na utorok agentúra AP.

​Mogheriniová povedala, že "premiér Netanjahu nespochybnil dodržiavanie dohody zo strany Iránu". Trvá na tom, že "v prvom rade" to, či Irán dodržiava dohodu, musí posúdiť Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

Irán uzavrel v roku 2015 jadrovú dohodu so šiestimi mocnosťami, medzi ktorými boli USA, Francúzsko, Británia, Nemecko, Čína a Rusko. Cieľom dohody bolo pozastaviť iránsky jadrový program výmenou za zmiernenie protiiránskych sankcií. Americký prezident Donald Trump však dlhodobo hrozí, že dohodu vypovie.

V USA sa uvoľnenie sankcií schvaľuje každých 120 dní. Či Spojené štáty obnovia zmiernenie hospodárskych sankcií voči Iránu, musí americký prezident tentoraz rozhodnúť do 12. mája. Trump však nedávno naznačil, že USA od dohody odstúpia, ak nebude upravená. Irán však opakovane zdôraznil, že na žiadnu inú než súčasnú dohodu nepristúpi.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-19 09:31:10 - Feat.: - Title: Ceny zlata prudko stúpli po izraelských útokoch na Irán 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:52