Reuters
StoryEditor

Tretieho najvyššie postaveného muža Vatikánu čaká súd

01.05.2018, 10:55
Autor:
ČTKČTK
Melbournský súd rozhodol o začatí súdneho konania s kardinálom po predbežných výsluchoch, ktoré trvali štyri týždne.

Austrálsky kardinál George Pell, ktorý je obvinený zo sexuálneho zneužívania v minulosti, bude čeliť súdnemu procesu. Rozhodol o tom dnes súd v Melbourne. Tretí najvyššie postavený muž Vatikánu Pell dnes pred súdom všetky obvinenia poprel.

Sedemdesiatšesťročný Pell je podľa tlačových agentúr najvyššie postaveným vatikánskym činiteľom, ktorý obvineniam zo sexuálneho zneužívania čelí.

Melbournský súd rozhodol o začatí súdneho konania s kardinálom po predbežných výsluchoch, ktoré trvali štyri týždne. Svedkovia pri nich vypovedali v utajení prostredníctvom videokonferencie.

Sudkyňa zamietla asi polovicu obvinení

Sudkyňa Belinda Wallingtonová dnes podľa agentúry AP uviedla, že existuje dostatok dôkazov, aby bolo s Pellom začalo súdne konanie. Asi polovicu obvinení, ktoré pri predbežných výsluchoch zazneli, zamietla.

Kardinál pri odchode zo súdu dnes rozhodnutie nijako nekomentoval. Na súde sa má znovu objaviť v stredu, aby si vypočul, kedy súdny proces začne.

Pell bol vlani v júni obvinený zo sexuálneho zneužitia niekoľkých osôb. Tieto činy sa podľa polície stali pred mnohými rokmi, viac oficiálnych informácií však nie je známych. V Austrálii sa tieto zločiny nepremlčujú. Vatikán dnes uviedol, že rozhodnutie austrálskeho súdu "zaznamenal" a že Pell zostane ďalej na dovolenke. Pápež František už skôr povedal, že sa k Pellovej kauze vyjadrí, keď celý prípad skončí.

Portál BBC skôr uviedol, že bývalý arcibiskup v Melbourne a Sydney Pell údajne zneužíval či obťažoval chlapcov v období od 70. do 90. rokov minulého storočia. Dvaja z nich sa podľa BBC sťažovali na nevhodné dotyky pri plávaní. Pri inom incidente v miestnom surferskom klube sa Pell údajne pred chlapcami objavil obnažený.

Zástanca tradičných hodnôt

Kardinál Pell je silným zástancom tradičných katolíckych hodnôt - obhajuje konzervatívne stanovisko v otázke manželstva osôb rovnakého pohlavia aj antikoncepcie a je za zachovanie kňazského celibátu. Do Ríma ho pápež František povolal v roku 2014 v dôsledku škandálov okolo Vatikánskej banky. Pokladník Vatikánu Pell je od minulého roka na dovolenke, ktorú si vzal, aby sa mohol proti spomínaným obvineniam vo svojej vlasti obhajovať.

Pellovu povesť dlhodobo poškodzovali už obvinenia, že postupoval nesprávnym spôsobom v prípadoch zneužívania detí inými duchovnými v čase, keď slúžil ako arcibiskup v Melbourne a neskôr v Sydney.

Údajne kňaza Geralda Ridsdala, ktorý bol neskôr odsúdený za sexuálne zneužitie 54 detí, presúval z farnosti do farnosti, namiesto aby sa obrátil na políciu. Vraj sa tiež pokúšal získať mlčanie jednej z obetí úplatkom.

01 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 02 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 03 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 04 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:46