Reuters
StoryEditor

Vznikne konečne vládna koalícia v Česku? Do piatku bude hotovo, oznámil Babiš

07.05.2018, 17:27
Autor:
redred
ČSSD predtým požadovala záruku, aby premiér po demisii všetkých ministrov sociálnej demokracie musel tiež skončiť.

Predsedovia českých strán ANO a ČSSD Andrej Babiš a Ján Hamáček na pondelňajšej schôdzke dospeli k textu koaličnej zmluvy, ktorá je pre sociálnych demokratov akceptovateľná. Detaily sa podľa Babiša podarí doladiť do piatku. K rokovaniu sa pripojil aj predseda KSČM Vojtěch Filip.

"Dospeli sme k textu, ktorý je pre ČSSD akceptovateľný a rieši všetky veci, ktoré bolo treba vyriešiť. S návrhom zoznámim vedenie sociálnej demokracie," uviedol Hamáček po viac ako hodinovom rokovaní.

ČSSD predtým požadovala záruku, aby premiér po demisii všetkých ministrov sociálnej demokracie musel tiež skončiť. Kabinet by mal podľa predstáv ČSSD opustiť aj prvostupňovo odsúdený politik. A sociálni demokrati tiež požadovali zmenu na postoch v Snemovni, ktoré drží SPD.

"Sú tam poistky tak, ako sme ich navrhovali. Z môjho pohľadu je všetko vyriešené," vyhlásil predseda ČSSD.

Podrobnosti k tomu Hamáček uviesť nechcel. Najprv s nimi chce zoznámiť stranícke predsedníctvo. ČSSD bude text koaličnej zmluvy preberať v piatok. Vnútrostranícke referendum by sa potom mohlo konať na začiatku júna. V ňom by členovia definitívne rozhodli, či má strana do koalície s ANO vstúpiť, alebo nie.

Po Hamáčkovi predstúpil pred novinárov premiér v demisii Andrej Babiš (ANO). "Ja myslím, že v piatok bude hotovo," povedal na rokovaní optimisticky. Podotkol, že v piatok sa zíde aj klub ANO. O podmienkach, o ktorých hovoril Hamáček, sa vyjadrovať nechcel. "Teraz je na pánovi Hamáčkovi, aby tie podmienky prezentoval sociálnej demokracii," povedal.

Komunisti by podľa doterajších plánov mali prípadný menšinový kabinet ANO a ČSSD tolerovať.

ANO odmietalo podmienky smerujúce na Babiša, ktorý je trestne stíhaný v kauze okolo 50-miliónovej dotácie EÚ na stavbu farmy Bocianie hniezdo.

01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 03 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 04 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 05 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:21