Reuters
StoryEditor

Trump spravil krok, ktorého sa mnohí obávali: Vypovedal jadrovú dohodu s Iránom

08.05.2018, 19:46
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Americký prezident zároveň povedal, že obnoví sankcie proti islamskej republike, a to na "najvyššej úrovni".

Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že Spojené štáty odstupujú od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom. Podľa neho je zmluva neúčinná, lebo nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobenie jadrovej zbrane.

Trump zároveň povedal, že obnoví sankcie proti islamskej republike, a to na "najvyššej úrovni". Taktiež varoval zvyšok sveta pred snahou nejako Iránu pomáhať. "Každá krajina, ktorá bude pomáhať Iránu získať jadrové zbrane, môže tiež čeliť silným sankciám," zdôraznil Trump.

Aké sankcie USA po odstúpení od dohody s Iránom zavedú, však Trump zatiaľ nekonkretizoval. Minister financií Steven Mnuchin však v utorok uviedol, že Washington obnoví sankcie zrušené prezidentom Barackom Obamom v priebehu 90-180 dní. To sa týka aj tzv. sekundárnych sankcií, ktoré sú zamerané hlavne na jednotlivcov a podniky. Primárne sankcie sú zamerané predovšetkým na centrálnu banku Iránu. Prechodné obdobie by malo umožniť každému utlmiť svoje obchodné aktivity s Teheránom.

Trumpov nový poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton nevylúčil, že budú prijaté dodatočné sankcie voči Iránu.

Podľa Trumpa hrozil závod v jadrovom zbrojení

Trump označil dohodu za zhnitú už v jej samotnom jadre. Povedal, že je príšerná, jednostranná a postavená na lži, ktorej sa podľa neho ešte pred uzatvorením dohody dopustil Irán pri poskytnutí informácií o stave svojho jadrového programu.

​Trump obvinil Irán, že klamal o svojom jadrovom programe. Tamojšia diktatúra pokračovala aj po dosiahnutí dohody vo vývoji balistických rakiet, ktoré by mohli byť vybavené jadrovými hlavicami. "Máme jasné dôkazy, že sľub Iránu bola lož," povedal.

​Nikto nebude vydierať Spojené štáty jadrovou hrozbou a Washington nedovolí, aby režim hlásajúci "Smrť Amerike" získal prístup k jadrovým zbraniam, vyhlásil americký prezident. Podľa neho by pokračovanie zmluvy viedlo čoskoro k závodu v jadrovom zbrojení.

Opatrenia na odrazenie možnej iránskej agresie

Zopakoval, že ak Irán bude pokračovať vo svojich jadrových ambíciách, "bude mať väčšie problémy, ako kedykoľvek predtým".

Vládu v Iráne označil Trump za "režim veľkého teroru". "Žiadna aktivita, ktorú tento režim podnikol, nebola nebezpečnejšia ako honba za jadrovými zbraňami a prostriedkami, ako tieto zbrane vyrobiť," zdôraznil Trump.

Trump avizoval, že po odstúpení od jadrovej dohody budú USA spolupracovať so svojimi spojencami na hľadaní "skutočného, komplexného a udržateľného riešenia iránskej jadrovej hrozby". Toto riešenie bude zahŕňať snahy o odstránenie hrozby, ktorú predstavuje iránsky program balistických rakiet, zastavenie celosvetových teroristických aktivít Teheránu a krokov Iránu na destabilizáciu Blízkeho východu.

Šéf Bieleho domu, ktorý po svojom vystúpení podpísal príslušné memorandum o odstúpení od dohody z roku 2015, dodal, že svoj krok vopred konzultoval s americkými spojencami. Minister obrany má podľa neho pripraviť opatrenia na "rýchle a rozhodné" odrazenie možnej iránskej agresie, uviedla agentúra DPA.

Dohodu treba udržať, znie z Bruselu

Jadrová dohoda s Iránom funguje a Európska únia je rozhodnutá ju udržať, uviedla dnes večer šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.

Po oznámení Trumpa, že USA od dohody odstupujú, Mogheriniová vyhlásila, že zmluva je výsledkom dvanástich rokov diplomacie a je zásadná pre bezpečnosť regiónu, Európy a celého sveta. Mogheriniová tiež poznamenala, že ju zvlášť znepokojuje dnešné Trumpovo oznámenie nových protiiránskych sankcií.

"V nadchádzajúcich hodinách a dňoch budeme konzultovať s našimi partnermi, aby sme zhodnotili dôsledky (týchto amerických krokov)," uviedla. EÚ je podľa nej odhodlaná konať v súlade s vlastnými bezpečnostnými záujmami a chrániť svoje hospodárske investície.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:53