Reuters
StoryEditor

Trump nás zbavil všetkých ilúzii. Európa si musí pomôcť sama, vyhlásil Tusk

16.05.2018, 16:30
Autor:
ČTKČTK
Predseda Europskej rady Donald Tusk zvolil voči americkému prezidentovi nezvyčajne ostré slová.

Európska únia musí cez terajší atmosféru urobiť všetko pre udržanie transatlantickej väzby so Spojenými štátmi. Musí byť ale tiež pripravená na scenáre, kedy bude musieť konať samostatne. Novinárom to pred dnešnou večerou šéfov štátov a vlád krajín Európskej únie povedal predseda Európskej rady Donald Tusk. Správanie administratívy prezidenta Donalda Trumpa pred novinármi označil za "náladové".

Prezidentov a premiérov krajín EÚ čaká v bulharskej metropole diskusia práve o tom, ako sa postaviť k posledným rozhodnutiam amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Ten sa rozhodol vypovedať jadrovú dohodu s Iránom, o ktorej udržanie EÚ stojí, a stále nie je vyriešený jeho plán uvaliť vysoké clá na dovoz európskej ocele a hliníka. Práve tieto aktuálne témy budú neformálnemu rokovaniu dvadsaťosmičky jasne dominovať.

Voči Trumpovi a krokom jeho administratívy volil niekdajší poľský premiér, ktorý od roku 2014 riadi vrcholné únijné schôdzky, nezvyčajne ostré slová. "Okrem tradičných politických výziev, ako je rast čínskeho vplyvu či agresívny postoj Ruska, teraz sledujeme nový fenomén - 'náladovú asertivitu' americkej administratívy," upozornil.

Pri pohľade na posledné Trumpovo rozhodnutia by si podľa Tuska "niekto mohol aj pomyslieť: keď máte takýchto priateľov, potrebujete vôbec nepriateľov?"

Európa by však podľa neho mala byť vlastne za Trumpa vďačná. "Vďaka nemu sme sa zbavili akýchkoľvek ilúzií. Donutil nás uvedomiť si, že ak potrebujeme pomocnú ruku, nájdeme ju na konci svojej vlastnej paže," podotkol. Aby sa Európa nestala len objektom medzinárodnej politiky, musí byť podľa Tuska jednotná hospodársky, politicky a vojensky "ako nikdy predtým".

Jednotný postoj musí podľa neho EÚ udržať v otázke jadrovej zmluvy s Iránom. "Chcem, aby lídri potvrdili, že EÚ bude zmluvu dodržiavať tak dlho, ako dlho ju bude dodržiavať Irán," poznamenal Tusk. Je totiž podľa neho dobrá pre svetovú i európsku bezpečnosť - a to aj napriek americkej pochybnosti.

Tusk pripomenul, že šéfov štátov a vlád únie dnes čaká diskusia o možnostiach, ako ochrániť pred negatívnymi dôsledkami amerického rozhodnutia tie európske firmy, ktoré v dobrej viere začali potom, čo jadrová dohoda začala v roku 2015 platiť, opäť v Iráne podnikať.

Tusk si podľa svojich slov želá, aby Európska komisia v tejto súvislosti dostala od šéfov štátov a vlád zelenú konať vždy, keď budú ohrozené európske záujmy. S partnermi chce EÚ ale tiež hľadať cesty ako riešiť obavy napríklad z iránskeho balistického programu alebo jeho aktivity v regióne. Irán patrí spolu s Ruskom medzi hlavných podporovateľov sýrskeho režimu prezidenta Bašára Asada.

Jednota je podľa šéfa únijných summitov významná aj pri súčasnom spore s USA o clá na dovoz ocele a hliníka. Dočasná výnimka skončí na konci mája a EÚ žiada, aby bola z ciel vybratá trvalo. Tusk dnes odmietol americké zdôvodnenie ciel bezpečnostnými obavami. "Je absurdné si vôbec myslieť, že EÚ by mohla byť hrozbou pre Spojené štáty. Do tejto diskusie je potrebné vrátiť realitu, ktorá v nej teraz chýba," vyhlásil.

Únia je podľa Tuska otvorená možným diskusiám o liberalizácii vzájomného obchodu s USA, ale až potom, čo bude zabezpečené jej trvalé vyňatie z dovozných ciel na oceľ a hliník.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 03 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov 05 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:15