Venezuelský prezident MaduroTASR/AP
StoryEditor

Maduro odmietol kritiku za voľby. Opozíciu vyzval na dialóg o budúcnosti

21.05.2018, 10:36
Autor:
TASRTASR
Nicolás Maduro vyhlásil, že cudzie štáty by mali prestať destabilizovať situáciu vo Venezuele.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyzval v pondelok svojich protikandidátov porazených v nedeľných voľbách, aby s ním viedli dialóg o budúcnosti krajiny.

Maduro vystúpil s prejavom k svojim sympatizantom po tom, čo ústredná volebná komisia oznámila, že získal približne 68 percent hlasov, čím svojho najsilnejšieho súpera Henriho Falcóna porazil o vyše 40 percent.

Vzhľadom na množstvo prípadov porušenia zákona o voľbách samotný Falcón ešte pred zverejnením výsledkov hlasovania "kategoricky" odmietol voľby ako nelegitímne a vyzval na nové voľby, na ktoré je opozícia podľa jeho slov pripravená.

Voľby a legitímnosť hlasovania neuznal ani Javier Bertucci, ktorý skončil na treťom mieste, informovala televízia teleSUR.

Falcón spresnil, že počas hlasovania bolo podaných okolo 142.000 sťažností na neregulárny priebeh volieb a vyvíjanie nátlaku na voličov. Poukázal aj na umiestnenie takmer 13.000 provládnych agitačných stánkov v blízkosti volebných miestností.

Maduro Falcónove obvinenia odmietol a obvinil ho z neúcty k venezuelskému ľudu. "To som ešte nevidel, aby kandidát odmietol uznať výsledky volieb ešte predtým, ako ich vôbec vyhlásili," poznamenal Maduro, ktorý vyzval svojich oponentov, aby viedli dialóg, a vyhlásil, že cudzie štáty by mali prestať destabilizovať situáciu vo Venezuele.

Spojené štáty, Argentína, Čile a rad ďalších latinskoamerických krajín odmietli uznať prezidentské voľby vo Venezuele za legitímne. Argentínsky minister zahraničných vecí Jorge Faurie a prvý námestník šéfa americkej diplomacie John Sullivan vo svojom vyhlásení voľby vo Venezuele odsúdili.

Voľby sa tam podľa ich názoru uskutočnili bez účasti všetkých politických hráčov, bez domácich a zahraničných pozorovateľov a bez záruk nevyhnutných na to, aby bolo hlasovanie slobodné, spravodlivé, transparentné a demokratické.

Spojené štáty zvažujú uvalenie sankcie voči ropnému sektoru Venezuely a Sullivan oznámil, že reakcia na nedeľňajšie voľby bude v pondelok témou zasadnutia skupiny G20 v Buenos Aires.

Podľa čilského prezidenta Sebastiána Piňeru voľby vo Venezuele nezodpovedali "minimálnym štandardom skutočnej demokracie". "Neboli to čisté a slobodné voľby a (preto) nepredstavujú slobodnú a suverénnu vôľu venezuelského ľudu," uviedol.

Voľbami získal Maduro druhý šesťročný mandát vo svojej krajine, ktorá je síce bohatá na ropu, ale zažíva hlbokú hospodársku krízu prejavujúcu sa nedostatkom potravín, liekov i ďalších komodít.

01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:39