SýriaReuters
StoryEditor

Islamský štát prežíva posledné hodiny, tvrdia sýrske médiá. Asadova armáda obnovila útoky

21.05.2018, 13:37
Autor:
ČTKČTK
Sýrska armáda dnes po krátkom prímerí obnovila ofenzívu proti radikálnej organizácii Islamský štát, ktorá drží ešte časť územia na južnom okraji Damasku.

Od nedele platilo krátkodobé prímerie, ktoré umožnilo evakuáciu civilistov z oblasti pri Damasku, ktorú vojensky kontroluje Islamský štát (IS).

Prímerie sa podľa armády týkalo oblasti Hadžára al-Asvad. Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) už v nedeľu informovala o evakuácii, ale sýrske štátne médiá jej správu až doteraz nepotvrdili.

SOHR oznámila, že z Hadžára al-Asvadu ráno odchádzali autobusy do východnej Sýrie, kde pôsobí IS.

Sýrska televízia ohlásila, že tesne pred poludním miestneho času (11:00 SELČ), keď malo prímerie skončiť, vzlietli sýrske lietadlá a zaútočili na pozície radikálov. IS "prežíva svoje posledné hodiny", informoval reportér sýrskej televízie. Obnovenie bojov potvrdili tiež obyvatelia Damasku.

Boje sú hlásené z Hadžára al-Asvadu a tiež z blízkeho Jarmuku, kde je tábor pre palestínskych utečencov.

SOHR tvrdí, že niektorí bojovníci IS dostali povolenie z Jarmuku odísť, čo ale sýrske štátne médiá popreli.

Vláda môže obnoviť kontrolu nad Damaskom

Táto skupina, ktorá v roku 2014 obsadila sever Iraku a Sýrie a v Iraku bola porazená vlani, v Sýrii ovláda okrem malej časti predmestia v Damasku ešte dve púštne oblasti na východe, napísala agentúra Reuters. Ďalšia skupina, ktorá sa k IS hlásí, drží menšie územia na sýrskom severozápade.

Sýrska armáda v apríli oslobodila od povstalcov oblasť pri Damasku - východnú Ghútu - ale stále bojuje proti IS južne od mesta. Ak sa podarí IS z pozícií vytlačiť, bude to prvýkrát od začatia vojny v roku 2011, čo vláda obnoví kontrolu nad sýrskou metropolou a jej okolím, napsla agentúra AP.

Izraelské médiá informovali o explóziách, ktoré boli počuť v noci na dnes južne od Damasku. Ich pôvod zatiaľ nie je jasný. Explózie boli počuť zo zariadenia využívaného iránskymi jednotkami pôsobiacimi v Sýrii. Informovala o tom arabská redakcia Sky News, ale iné zdroje to nepotvrdili.

Sýrska armáda vytlačila radikálov z oblasti

Najnovšie informácie potvrdzujú, že sýrska armáda dnes vytlačila radikálov z organizácie Islamský štát (IS) z oblasti Hadžára al-Asvad, ktorá leží na južnom okraji Damasku.

Rami Abdar Rahmán zo SOHR povedal, že sýrske jednotky vstúpili do tábora Jarmuk a oslobodili už Tadámun a Kada, ktoré ležia takisto južne od Damasku.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 05 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:40