TASR/Reuters
StoryEditor

Taliansko je bližšie k novej vláde. Prezidentovi navrhli nového premiéra

21.05.2018, 18:48
Autor:
TASRTASR
Po prijatí hlavou štátu o tom informoval líder M5S Luigi Di Maio, ktorý však identitu možného budúceho predsedu talianskej vlády novinárom neprezradil.

Talianske strany Hnutie piatich hviezd (M5S) a Liga Severu (LN) navrhli v pondelok prezidentovi krajiny Sergiovi Mattarellovi na post premiéra univerzitného profesora, nováčika na politickej scéne Giuseppeho Conteho (54).

Líder M5S Luigi Di Maio to podľa talianskych médií napokon potvrdil po prijatí u hlavy štátu.

Aká je situácia v Taliansku? (video je v angličtine):

Podľa jeho slov bude budúca talianska vláda politická, ak prezident návrh akceptuje.

Na margo početných kritických ohlasov na vznikajúcu koalíciu v Ríme Luigi Di Maio vyhlásil: "Nechajte nás najskôr začať pracovať, potom nás môžete kritizovať".

Giuseppe Conte, rodák z Valturary v Apúlii na juhovýchode Talianska, vyštudoval právo v Ríme a absolvoval následne viacero zahraničných študijných a stážových pobytov na renomovaných univerzitách a vysokých školách, okrem iného v USA, Francúzsku či Veľkej Británii.

Počas akademickej dráhy vyučoval civilné a obchodné práva na univerzite v talianskom hlavnom meste Rím, ale aj na ďalších univerzitách, okrem iného na Sardínii či na Malte.

Je tiež členom Rady pre administratívnu justíciu.

Obe strany v nedeľu oznámili, že v pondelok chcú prezidentovi Mattarellovi predstaviť koaličnú dohodu a spoločného kandidáta na post predsedu vlády. Mattarella musí s nominantom súhlasiť a až následne o ňom môžu hlasovať poslanci.

Agentúra DPA uviedla, že zatiaľ nie je jasné, či Mattarella prijme rozhodnutie vo veci tohto návrhu už dnes večer. 

Hnutie piatich hviezd a Liga Severu predstavili vládny program v piatok, dva a pol mesiaca po parlamentných voľbách. Dokument s názvom Zmluva o vláde zmeny má 58 strán a okrem iného avizuje úplný odklon od úsporných opatrení predchádzajúcej vlády.

01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 03 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 04 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:40