StoryEditor

Trump otočil: Summit s Kóreou môže byť aj v pôvodnom termíne

25.05.2018, 16:41
Autor:
ČTKČTK
Trump dal najavo potešenie nad vyhlásením Severnej Kórey, že je aj po zrušení summitu americkou stranou otvorená ďalším rozhovorom so Spojenými štátmi.

Americký prezident Donald Trump dnes pripustil, že zrušená schôdzka sa severokórejským vodcom Kim Čong-unom sa môže uskutočniť čoskoro, možno aj v pôvodne plánovanom termíne.

Trump dal najavo potešenie nad vyhlásením Severnej Kórey, že je aj po zrušení summitu americkou stranou otvorená ďalším rozhovorom so Spojenými štátmi. Podľa amerického prezidenta KĽDR o usporiadaní stretnutia veľmi stojí.

Stretnutie sa možno uskutoční

"Uvidíme, čo sa stane, môže to byť dokonca toho 12. (júna)," odpovedal Trump novinárom na otázku o prípadnom novom termíne summitu. Biely dom vo štvrtok zverejnil Trumpov list Kimovi, v ktorom prezident zrušil historickú schôdzku plánovanú na 12. júna kvôli nepriateľským vyhláseniam severokórejského vodcu.

Trump dnes médiám povedal, že Washington s Pchjongjangom naďalej "hovorí". Na otázky týkajúce sa jeho rozporuplných vyjadrení k termínu summitu odpovedal, že "všetci hrajú nejakú hru".

Severná Kórea hľadá riešenie

Pchjongjang dnes v reakcii na zrušenie summite zverejnil vyhlásenie severokórejského diplomata Kim Kje-Kwana, že Severná Kórea je ďalej otvorená dialógu so Spojenými štátmi a že je pripravená riešiť problémy s USA kedykoľvek a akokoľvek.

"Srdečné a produktívne vyhlásenie Severnej Kórey je veľmi dobrá správa. Čoskoro uvidíme, kam to povedie, dúfajme že k dlhej a trvalej prosperite a k mieru. Len čas (a nadanie) to ukáže!" napísal k severokórejskej reakcii na twitteri americký prezident, ktorý sa často označuje za nadaného vyjednávača.

Kim Kje-kwan vo vyhlásení uviedol, že KĽDR si veľmi cení "úsilie prezidenta Trumpa, bezprecedentné u akéhokoľvek iného prezidenta, o uskutočnenie historického severokórejsko-amerického summitu". Jeho slová amerických analytikov prekvapili, pretože v reakcii na Trumpov štvrtkový postoj očakávali zo strany KĽDR skôr protesty a výčitky.

Prezident dnes takisto na twitteri odsúdil politikov americkej Demokratickej strany, ktorí s jeho rozhodnutím zrušiť summit nesúhlasia. Demokrati podľa Trumpa chcú vyjednávací proces s Pchjongjangom zmariť a "stratili kontakt s realitou".

01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 04 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:39