StoryEditor

Slovenskí občania pracujú v Maďarsku

20.03.2005, 23:00

Po vstupe Slovenska a Maďarska do Európskej únie v máji 2004 radikálne stúpol počet slovenských zamestnancov v maďarských firmách predovšetkým v pohraničných oblastiach. Ako uviedol maďarský denník Népszabadság, v krajine pracuje až niekoľko desiatok tisíc občanov Slovenskej republiky.
Presný počet nevedia ani slovenské, ani maďarské úrady. Zvýšený záujem o prácu v Maďarsku zo strany slovenských občanov spôsobuje podľa denníka aj vysoká miera nezamestnanosti v južných oblastiach Slovenska a tamojšie nízke mzdy. "Slovenskí zamestnanci sú ochotní pracovať viac a za menej peňazí, ako ich maďarskí kolegovia," konštatuje Népszabadság. Premiér Ferenc Gyurcsány nedávno spomenul, že do Maďarska chodí pracovať asi 30-tisíc slovenských občanov. "Premiér je pravdepodobne najbližšie ku skutočnému číslu, veď oficiálne existuje iba štatistika tých zamestnancov, ktorým prácu v Maďarsku sprostredkovali slovenské úrady práce," píše denník. Do maďarských firiem sa však dostáva mnoho občanov Slovenska aj pomocou agentúr sprostredkujúcich pracovnú silu. "Tieto osoby sú vlastne zamestnané na území Slovenska a mzdu dostávajú prostredníctvom agentúry," dodáva Népszabadság.

Lákajú veľké podniky
Najväčšia koncentrácia pracovníkov zo Slovenska je údajne medzi mestami Komárom a Ostrihom. Väčšina z nich dochádza denne do práce na maďarské územie. Veľké podniky, ako Nokia, Phillips a Suzuki, vypravujú pre svojich pracovníkov zo Slovenska špeciálne autobusy. "Pre mnohých obyvateľov z južného Slovenska je často jednoduchšie cestovať za prácou do Győru, než do Bratislavy," potvrdil riaditeľ úradu práce v Dunajskej Strede Tibor Varga. "Naši pracovníci sú spoľahliví, sú ochotní pracovať aj za plat len o málo prevyšujúci minimálnu mzdu a pracujú aj v mimoriadnych zmenách," cituje denník Vargu. Podľa informácií Népszabadságu sa platy pracovníkov zo Slovenska pohybujú od 50- do 70-tisíc forintov, a to ešte musia zaplatiť päť- až desaťtisíc forintov sprostredkovateľským firmám.
Népszabadság sa v Komárome závode Nokia nedozvedel presný počet pracovníkov zo Slovenska, pretože vedenie firmy nerobí žiadne rozdiely medzi maďarskými občanmi a pracovníkmi dochádzajúcimi zo Slovenska.
György Izsák zo závodu Suzuki v Ostrihome odhaduje, že z 2 700 pracovníkov asi tisícka dochádza zo Slovenska. "V okolí Štúrova je veľká nezamestnanosť a nie je problém získať pracovné sily. Výhodou je, že títo občania Slovenska ovládajú maďarský jazyk," dodal. Pred časom dokončený Most Márie Valérie umožňuje občanom Slovenska bezproblémový príchod do práce na maďarskú stranu. "Priemerná mzda dosahuje u nás 91-tisíc forintov," dodal Izsák.

Veľký záujem
Népszabadság konštatuje, že záujem slovenských občanov o prácu v Maďarsku je veľký, ale naopak to neplatí. "Len minimálny počet občanov Maďarska pracuje na Slovensku. Desať pedagógov z Maďarska prednáša na Univerzite Jánosa Selyeho v Komárne a v Dunajskej Strede pracuje sedem občanov Maďarska v spoločnom slovensko-maďarskom podniku. Priemyselný park Kechnec leží len kilometer od štátnej hranice, ale záujem maďarských občanov o prácu je minimálny," uviedol Népszabadság.
Denník poukazuje aj na to, že maďarská vláda prispieva určitou sumou na vytvorenie nového pracovného miesta. "Podniky dostanú štátnu dotáciu na vytvorenie pracovných miest, aby sa v Maďarsku znížila nezamestnanosť. Ak však podnik zamestná cudzinca, štátna dotácia sa míňa s účinkom. Je paradoxné, že štátna dotácia od maďarskej vlády pomáha znižovať nezamestnanosť na Slovensku. Dalo by sa to však považovať za pomoc zahraničným Maďarom," konštatuje denník.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:04