Izraelská protivzdušná obrana Irone DomeReuters
StoryEditor

Na Izrael smerovala z Gazy mohutná paľba. Zastavila ju Železná kupola

29.05.2018, 16:53
Autor:
ČTKČTK
Izraelská protivzdušná obrana dnes zneškodnila viac ako 20 delostreleckých granátov odpálených z palestínskeho pásma Gazy.

Išlo o najrozsiahlejšiu paľbu z Gazy za posledné roky. Izrael podľa agentúry Reuters krátko nato bombardoval pozíciu ozbrojencov z radikálnej skupiny Islamský džihád.

Na niekoľko cieľov na izraelskom území bolo odpálených najmenej 25 delostreleckých granátov. Väčšinu z nich zneškodnil protiraketový systém nazývaný Železná kupola (Iron Dome), uviedla vo vyhlásení izraelská armáda.

Nikto nebol zranený, izraelský denník Haarec však informoval, že strela dopadla na dvor škôlky, než mali prísť deti. Bombardovanie začalo po tom, čo sa v južnom Izraeli rozozvučali sirény, ktoré upozornili miestnych obyvateľov, aby sa schovali do úkrytu.

Izrael reagoval

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu následne z útokov obvinil hnutie Hamas a Islamský džihád a oznámil, že izraelská armáda bude na paľbu reagovať. Krátko nato Izrael bombardoval pozíciu Islamského džihádu v Gaze a izraelská armáda potom bez bližších podrobností oznámila, že v Gaze podniká patričné ​​kroky.

Koordinátor OSN pre izraelsko-palestínsky mierový proces Nikolaj Mladenov medzitým vyjadril hlboké znepokojenie nad tým, že palestínski radikáli na obyvateľov južného Izraela odpálili rakety.

Radikálne islamistické hnutie Hamas, ktoré v Gaze vládne, dnes ráno oznámilo, že z prístavu v Gaze vyšle loď s chorými a študentami s cieľom prelomiť 11 rokov trvajúcu izraelskú a egyptskú námornú blokádu.

Agentúra Reuters neskôr uviedla, že dve námorné lode s 20 ľuďmi vyplávali, ale nie je jasné, či sa im podarí dostať sa ďalej ako šesť námorných míľ od pobrežia, kde začína blokáda.

Izraelské letectvo v pondelok podniklo nálety na ciele na severe pásma Gazy a usmrtilo dvadsaťpäťročného člena vládnuceho radikálneho hnutia Hamas.

Izraelská armáda tiež zadržala dvoch obyvateľov pásma Gazy, ktorí sa snažili dostať na územie židovského štátu a mali pri sebe nože a materiál na výrobu zápalnej bomby.

Nepokoje na hranici pásma Gazy neutíchajú

Hranice Gazy s Izraelom sa v posledných dvoch mesiacoch stali dejiskom masových protestov, ktoré organizovalo najmä hnutia Hamas. Palestínčania pri nich zapaľovali pneumatiky a hádzali kamene na izraelských vojakov, ktorí reagovali ostrou paľbou.

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva pri tom zomrelo 116 Palestínčanov a 13.000 ďalších bolo zranených. Za neprimerané použitie sily voči protestujúcim kritizovali Izrael mnohé krajiny a tiež Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

Pásmo Gazy je husto zaľudnený, úzky pobrežný pás medzi Izraelom a Egyptom. Po viac ako desaťročí vlády Hamasu sú životné podmienky väčšiny obyvateľov zlé.

Nezamestnanosť prevyšuje 40 percent, voda z vodovodu sa nedá piť a elektrina funguje len niekoľko hodín denne. Nemocnice trpia neustálym nedostatkom zdravotníckeho materiálu, dovoz aj vývoz tovaru je obmedzený a niektoré časti územia stále čakajú na obnovu po konflikte s Izraelom z roku 2014.

01 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 02 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci 04 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 05 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:54