Dánsky minister PoulsenYoutube
StoryEditor

Slovák bol v Dánsku obvinený z napadnutia ministrovho partnera

31.05.2018, 15:19
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Obžaloba uviedla, že slovenský občan, ktorý do Kodane pricestoval na hokejové majstrovstvá sveta, udrel päsťou partnera dánskeho ministra spravodlivosti Poulsena.

Tridsaťštyriročný Slovák bol v Dánsku obvinený z napadnutia partnera dánskeho ministra spravodlivosti Sørena Papeho Poulsena. Zaútočil na neho pred dvoma týždňami pred jedným z kodanských barov a vyhlásil pri tom údajne, že neznáša homosexuálov. Prokuratúra však nemá dostatočné dôkazy, aby mohol byť Slovák stíhaný tiež za šírenie nenávisti.

Obžaloba uviedla, že slovenský občan, ktorý do Kodane pricestoval na hokejové majstrovstvá sveta, udrel Josuea Medinu Vasqueza päsťou 17. mája okolo 3:30 ráno pred podnikom LA Bar v centre dánskeho hlavného mesta. Slovák pri tom údajne povedal, že nemá rád homosexuálov. To však žiadny svedok nemôže dosvedčiť. Prokuratúra však chce použiť "očividne homofóbny motív útoku" ako priťažujúcu okolnosť.

Slovák obvinenia popiera

Prokurátor Jack Hurup v stredu na tomto základe požiadal o predĺženie väzby pre Slováka. Kodanský súd tejto žiadosti vyhovel a predĺžil slovenskému občanovi väzbu do 13. júna.

Slovák, ktorý podľa dánskej televízie TV2 pracuje vo Varšave ako advokát, obvinenia popiera. Vypovedal, že bol v čase incidentu opitý a že sa v bare s niekým pohádal. Hoci si toho veľa z onej noci nepamätá, vie, že päsťou nikoho neudrel, možno niekoho ale udrel iným spôsobom.

Slovák navyše tvrdí, že Vásquez útočil ako prvý. Proti homosexuálom vraj nič nemá, takže rezolútne popiera, že by predniesol spomínané nenávistné výroky.

Podľa televízie TV2 sa očakáva, že súd vynesie verdikt a oznámi trest do letných prázdnin. Televízia uviedla, že v takýchto prípadoch býva výška trestu v Dánsku 30 až 40 dní väzenia. V tejto kauze bude prokuratúra s ohľadom na údajný homofóbny motív požadovať zrejme trest o niečo vyšší.

Muži spolu hovorili

Vásquez pôvodne tvrdil, že so Slovákom v bare nehovoril a že útok prišiel nečakane. Videonahrávka z baru však ukázala, že obaja muži spolu v priebehu večera hovorili a že Slovák Vasquezovi najmenej dvakrát za večer objednal pohárik tvrdého alkoholu.

Dánsky minister spravodlivosti Sören Pape Poulsen a Josue Medina Vásquez, ktorý je pôvodom z Dominikánskej republiky, sa prvýkrát stretli v lete 2013 v Bruseli. Pár je zasnúbený a počas tohto roka plánuje sobáš. V januári bol Vásquez pristihnutý, že šoféroval opitý; policajti mu namerali 1,25 promile alkoholu v krvi.

Slovenská strana poskytne konzulárnu ochranu

Informáciu o prípade zadržaného slovenského občana na území Dánska pre TASR vo štvrtok potvrdil riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí MZVaEZ SR Igor Skoček.

Slovenskú stranu podľa jeho slov dánska polícia kontaktovala v utorok 22. mája. "Zastupiteľský úrad SR v Kodani mu v tejto súvislosti poskytuje konzulárnu ochranu a je aj v kontakte s rodinou. O procese vyšetrovania nemáme z dánskej strany zatiaľ žiadne oficiálne informácie," dodal Skoček.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:58