Keď Fico v stredu 23. augusta zvolal médiá na 10:30, aby predniesol vyhlásenie, boli všetci v očakávaní, akým smerom sa koaličná kríza vyvinie tentokrát. Bolo veľkým sklamaním, keď po vyše hodine a pol po termíne predstúpil pred kamery len eurokomisár Maroš Šefčovič a oznámil, že premiér dostal od ministrov mandát na rokovanie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Podľa informácií médií Fico vtedy rokoval so svojimi ministrami o ďalšom postupe v kríze.TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Šefčovič chce nahradiť Junckera. Socialisti ho podporia do čela Únie

04.06.2018, 18:12
Autor:
ČTKČTKredred
Slovenský politik chce kandidovať na post šéfa Európskej komisie.

Stredoeurópski sociálni demokrati chcú s pomocou bulharských kolegov dostať do čela Európskej komisie jej súčasného podpredsedu pre energetickú úniu Maroša Šefčoviča.

Zástupcovia sociálnej demokracie z Česka, Maďarska, Poľska, Slovenska a Bulharska sa na dnešnom stretnutí v Bratislave dohodli, že by sa to malo stať po voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sú naplánované na budúci rok.

Česká iniciatíva

Šefčovič v reakcii povedal, že iniciatíva na jeho nomináciu prišla z českej strany a že sa bude uchádzať o podporu sociálnych demokratov v celej EÚ.

"Záujem o túto kandidatúru mám a urobím všetko pre to, aby som získal dostatočnú podporu. Budem sa uchádzať o podporu sociálno-demokratických strán vo všetkých krajinách Európskej únie," uviedol pred novinármi Šefčovič.

Pellegriniho podpora

"Plne túto nomináciu podporujem. Maroš Šefčovič patrí k excelentným politikom. Je to človek, ktorý ukázal na všetkých pozíciách na európskej úrovni svoje kvality a svoju zdatnosť.

Budem držať Šefčovičovi palce, aby obhájil túto kandidatúru," povedal novinárom slovenský premiér a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini. Dodal, že európski socialisti lepšieho kandidáta ako Šefčoviča nemajú.

Smer Šefčoviča navrhne

Vládny Smer navrhne Šefčoviča na post predsedu Európskej komisie. Potvrdil to generálny manažér strany Viktor Stromček.

"Túto tému sme diskutovali aj počas dnešného stretnutia v Bratislave a reakcie boli veľmi pozitívne," uviedol. Šefčoviča označil za rešpektovaného viceprezidenta EK so silným postavením v rámci celej Európy.

"Nie je preto prekvapením, že niektoré krajiny začínajú uvažovať nad jeho kandidatúrou na post šéfa celej EK. Osobne si myslím že by bola škoda nevyužiť jeho potenciál a skúsenosti," doplnil Stromček.

Nateraz je podľa generálneho manažéra Smeru-SD však predčasné robiť akékoľvek závery. "Nakoľko voľba šéfa EK bude aktuálna až po voľbách do Európskeho parlamentu," vysvetlil.

Chceli ho za prezidenta

Bývalý premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico sa vlani nechal počuť, že by si Šefčoviča či šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka vedel predstaviť ako kandidátov Smeru-SD na prezidenta Slovenska vo voľbách v roku 2019.

Lajčák kandidatúru niekoľkokrát odmietol. Fico neskôr povedal, že krajina chce po ďalších eurovoľbách nominovať Šefčoviča na posty v Európskej komisii. Sám Šefčovič povedal, že sa chce venovať svojej existujúcej práci.

Nástupca Junckera

V aktuálnom volebnom období Komisii šéfuje bývalý luxemburský premiér Jean-Claude Juncker. Ten sa do funkcie dostal ako líder kandidátky Európskych ľudovcov, ktorí po voľbách v roku 2014 získali najviac mandátov v Európskom parlamente (EP). 

Súčasnú voľbu šéfa Komisie zaviedla Lisabonská dohoda a tak je Juncker jej prvým predsedom, ktorý bol zvolený týmto systémom.

Pred voľbami do EP si každá z európskych frakcií zvolí svojho lídra, tzv. spitzenkandidata. Na základe výsledkov volieb následne Európska rada kvalifikovanou väčšinou poverí jedného z týchto kandidátov na rokovania v EP. Ten musí daného zástupcu do čela Komisie zvoliť absolútnou väčšinou.

01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:03