Reuters
StoryEditor

Pri Černobyle horí kontaminovaný les, vedcov desia rádioaktívne čiastočky

07.06.2018, 12:38
Autor:
ČTKČTK
Úrady oznámili, že nezaznamenali zvýšenie rádioaktivity.

V ochrannej zóne okolo odstavenej jadrovej elektrárne Černobyľ na severe Ukrajiny vypukol veľký lesný požiar. Premiér Volodymyr Hrojsman v utorok upokojoval obyvateľstvo, že nie je dôvod sa znepokojovať.

Úrady oznámili, že nezaznamenali zvýšenie rádioaktivity. Vedci sa však ohňa v kontaminovanom Červenom lese obávajú.

Rádioaktívne čiatočky

Katastrofických veľkých požiarov sa vedci obávajú už roky, píše web Rádia Slobodná Európa (RFE / RL). Stromy v tridsaťkilometrovej zóne okolo miesta najhoršej jadrovej havárie v histórii totiž podľa nich stále zadržiavajú rádioaktívne čiastočky, ktoré sa požiarom dostávajú znovu do ovzdušia.

A vietor ich potom roznesie nielen do okolia, ale napríklad až do Veľkej Británie, upozorňujú vedci. K slovám premiéra, že sa ničivého požiaru v takzvanom Červenom lese netreba obávať, sú preto skeptickí. Les je totiž jedným z najviac kontaminovaných miest pri elektrárni, dodáva RFE / RL.

Premiér podľa denníka Ukrajinská pravda odporučil ľuďom neznepokojovat sa, požiar podľa neho nepredstavuje nebezpečenstvo pre obyvateľstvo a namerané hodnoty radiácie sú tak v Kyjeve, tak v Černobyle hlboko pod prípustnou mierou. "Situáciu plne kontrolujeme," zdôraznil Hrojsman.

Proti požiaru bola nasadená technika

S plameňmi podľa agentúry Interfax bojuje 126 hasičov s 29 kusmi techniky, vrátane dvoch lietadiel a vrtuľníka. Požiar podľa ministerstva ochrany životného prostredia a prírodných zdrojov je na ploche desiatich hektárov v zóne, zriadenej po explózii štvrtého reaktora v roku 1986.

Z okolia sa museli vysťahovať ľudia, ochranná zóna je naďalej oficiálne neobývaná a rádioaktivita sa kontroluje na 39 miestach. Namerané údaje prichádzajú do dispečingu za bežných okolností každú hodinu, za výnimočnej situácie, ako je teraz, každé dve minúty, uviedlo ministerstvo. V komuniké v utorok ubezpečilo, že namerané hodnoty ukazujú, že k žiadnemu zhoršeniu nedošlo.

Požiare v okolí Černobyľu nie sú nijako vzácne. V roku 2015 oheň zachvátil 1 500 hektárov. Vo vtedajšom suchom a horúcom lete zaznamenali hasiči v okolí Černobyľu desiatky požiarov, ale menej rozsiahlych. Vedci potom podľa RFE / RL namerali hodnoty rádioaktívneho izotopu Cézium -137 desaťkrát vyššie, ako je norma.

01 - Modified: 2024-04-23 06:37:47 - Feat.: - Title: Pri Kežmarku horeli drevené obydlia, požiar uhasili nad ránom 02 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 04 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 05 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:22