Kim Čong-un a Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump je pripravený pozvať Kima do Bieleho domu

07.06.2018, 21:42
Autor:
ČTKČTK
Pozvanie závisí od vývoja budúcotýždňového summitu.

Americký prezident Donald Trump chce pozvať severokórejského vodcu Kim Čong-una do Spojených štátov, ak nadchádzajúci summit s KĽDR dobre dopadne.

Po dnešnom rokovaní s japonským premiérom Šinzom Abem v Bielom dome Trump tiež vyhlásil, že je možné, že s Kimom 12. júna v Singapure podpíše mierovú zmluvu o oficiálnom ukončení kórejskej vojny z 50. rokov minulého storočia. Konflikt doteraz nebol uzavretý mierovou zmluvou, ale len prímerím.

"Môže sa to stať, môžeme zmluvu podpísať," povedal Trump s tým, že by to bola tá ľahšia časť cesty k normalizácii vzťahov.

Americký prezident vzhľadom k terajšiemu ústretovému prístupu KĽDR nedávno vyhlásil, že voči Pchjongjangu nebude používať termín "maximálny tlak".

"Ak po rokovaní s Kimom použijem frázu maximálny tlak, tak rokovania dobre nešlo," povedal dnes s tým, že v prípade zlého smerovania summitu je pripravený od rokovacieho stola odísť.

Trump počas diskusie s Abem povedal, že zatiaľ nie je možné sankcie proti KĽDR uvoľniť, takýto vývoj podmieňuje konkrétnymi krokmi zo strany Severnej Kórey. Na tlačovej konferencii potom ocenil pomoc Južnej Kórey a Číny, ktoré podľa neho majú na upokojenie situácie na Kórejskom polostrove veľký podiel.

Abe povedal, že ak sa Severná Kórea rozhodne vykročiť správnym smerom, čaká ju žiarivá budúcnosť. Tiež uviedol, že Japonsko s KĽDR musí priamo vyjednávať o osude Japoncov, ktoré KĽDR uniesla. Trump prisľúbil Abemu, že Kimovi vysvetlí, ako je pre Tokio objasnenie osudu týchto ľudí dôležité.

Trump tiež novinárom povedal, že list, ktorý od Kima dostal, bol hlavne pozdravom. "Vrelý a pekný list," povedal Trump.

Trump po prijatí Abeho v Bielom dome vyhlásil, že americko-severokórejský samit je pripravený a že na ňom nepôjde len o spoločné fotografovanie. Abe k tomu povedal, že verí, že stretnutie prinesie zásadnú zmenu pre vývoj v severovýchodnej Ázii. Aktivita KĽDR, ktorá vykonávala pokusné jadrové výbuchy a testovala balistické strely, vytvárala v regióne napätie.

01 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 03 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 04 - Modified: 2024-03-21 21:02:17 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie sa zhodol na ďalšej urýchlenej pomoci Ukrajine, ocenil iniciatívu Česka 05 - Modified: 2024-03-21 20:38:36 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie rozhodol o začatí prístupových rozhovorov s Bosnou a Hercegovinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:51