StoryEditor

Kiska: Ľudia sa boja, že Rusko zopakuje to, čo na Ukrajine a Kryme

08.06.2018, 18:20
Autor:
TASRTASR
Slovenský prezident sa vo Varšave stretol so zástupcami krajín B9.

Severoatlantická aliancia (NATO) musí jasne ukázať pripravenosť, ale hlavne akčnosť pri použití článku 5 pri ohrození ktoréhokoľvek člena Aliancie. Zhodli sa na tom prezidenti Bukureštskej deviatky (B9) vo Varšave. Po stretnutí o tom informoval médiá slovenský prezident Andrej Kiska. 

Článok 5 hovorí, že akýkoľvek útok proti jednému alebo viacerým členským štátom sa bude považovať za útok proti všetkým.

Zároveň skonštatovali, že z pohľadu vzťahov k Rusku sa nezmenilo nič k lepšiemu. "Pokračujúce aktivity na Ukrajine, to, čo sa deje v Sýrii. Hybridná vojna, ktorú vedie Rusko proti nám, stále pokračuje, a preto nie je dôvod meniť nejako náš postoj, musíme veľmi intenzívne premýšľať, ako všetkým týmto hrozbám čeliť," konštatoval. 

Priznal, že prezidenti krajín potvrdili, že ich občania majú strach z Ruska a z toho, čo sa deje na ich hraniciach.

"Boja sa, že scenár, ktorý sa udial na Ukrajine s Krymom, sa môže zopakovať aj v ich krajinách. Obyvatelia si kladú otázku, ako rýchlo dokáže Severoatlantická aliancia zareagovať v prípade, ak by sa Rusko rozhodlo zopakovať scenár z Ukrajiny a z Krymu," konštatoval prezident, pričom zdôraznil, že NATO musí ukázať pripravenosť konať. 

Formát B9 pokladá za  veľmi užitočný. "Svet sa vyvíja, veci sa menia, skoro dennodenne vnímame nové posolstvá, nové správy, a je dôležité sa informovať, porozprávať sa o tom, s akými postojmi prídeme, čo nového sa v jednotlivých krajinách deje a ako vnímame spoločne situáciu vo svete," konštatoval. 

V otázke samotnej Aliancie sa hlavy štátov zhodli na tom, že musia zostať jednotné. "Musíme zostať jednotní a jasne ukázať celému svetu, že sme pripravení brániť sa, postaviť sa za ktorúkoľvek krajinu Severoatlantickej aliancie, ak by bola napadnutá," vyzdvihol.

Prezidenti taktiež diskutovali o tom, ako v rámci Európy budovať spoločnú obranu ako neoddeliteľnú súčasť NATO. Venovali sa i Ukrajine. "Všetci, ktorí sme sedeli za týmto stolom sme vyjadrili podporu Ukrajine. Počítame s nimi, pokiaľ jej občania budú chcieť, vo všetkých európskych inštitúciách," dodal.

Andrej Kiska bol rád, že mohol v mene Slovenska deklarovať to, čo potvrdila vláda - že "do roku 2024 dosiahneme obranný rozpočet vo výške dvoch percent z nášho HDP". "Dnes tento záväzok žiaľ viac ako polovica štátov NATO neplní, ale som veľmi rád, že každý o tom začína veľmi intenzívne uvažovať, aj tu za týmto stolom," uzavrel.  

B9 združuje členské krajiny NATO a EÚ ležiace na východnom okraji týchto zoskupení (Vyšehradskú štvorku, pobaltské štáty, Rumunsko a Bulharsko). Lídrami tohto neformálneho zoskupenia krajín sú predstavitelia Poľska a Rumunska.

Prvýkrát sa zoskupenie stretlo na úrovni hláv štátov v Bukurešti v novembri 2015. Odvtedy sa okrem stretnutí na úrovni hláv štátov konali i stretnutia zástupcov národných parlamentov, ministrov zahraničných vecí a obrany.

Cieľom piatkových rokovaní bolo skoordinovať pozície členských krajín na východnej hranici pred nadchádzajúcim samitom NATO, ktorý sa uskutoční v Bruseli (11.–12. júla), a potvrdiť jednotné pozície k hlavným témam summitu. 

Prezident Kiska sa po stretnutí zúčastnil spomienkového podujatia pri príležitosti 100. výročia nezávislosti Poľska. Na ňom odovzdal v Belvedérskom paláci poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi dar – list generála Milana Rastislava Štefánika z roku 1919. 

Andrej Kiska ukončil návštevu Poľska v piatok večer.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:31