Reuters
StoryEditor

S diktátorom sa spriatelil za 45 minút, s partnermi to nedokázal za mesiace. Svet reaguje na summit Trumpa s Kimom

12.06.2018, 16:10
Autor:
ČTKČTKmahomaho
Irán varoval Kim Čong-una, že Donald Trump by mohol zrušiť akúkoľvek dohodu s Pchjongjangom o jadrovom odzbrojení.

Juhokórejský prezident Mun Če-in ocenil ochotu severokórejského vodcu Kim Čong-una zúčastniť sa summitu s americkým prezidentom Trumpom. Soul chce s Pchjongjangom začať písať "novú kapitolu". "Necháme temné dni vojny a konfliktu za nami a napíšeme novú kapitolu mieru a spolupráce," uviedol Mun.

Japonský premiér Šinzó Abe označil dohodu amerického prezidenta Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom za prvý krok k denuklearizácii KĽDR.

Irán varuje Kima pred Trumpom

​Moskva víta snahu o jadrové odzbrojenie Severnej Kórey a bude pri nej nápomocná. "Momentálne oceňujeme, že sa urobil dôležitý krok vpred. Samozrejme, diabol sa skrýva v detailoch a je potrebné porozumieť špecifikám. Ale impulz, ako to chápeme, je daný," povedal pre agentúru TASS námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Irán varoval severokórejského vodcu Kim Čong-una, že americký prezident Donald Trump by mohol zrušiť akúkoľvek dohodu s Pchjongjangom o jadrovom odzbrojení. "Stojíme proti mužovi, ktorý ruší svoj podpis (zmluvy), keď je v zahraničí," uviedol iránsky vládny hovorca Mohammad Bakir Nobacht.

"Ísť cestou diplomacie je výzvou, ale vždy sa oplatí," uviedla v reakcii na summit šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová. Cieľ je podľa nej naďalej jasný a to "úplné, overiteľné a nezvratné jadrové odzbrojenie na Kórejskom polostrove." Spoločné vyhlásenie, ktoré dnes v Singapure americký prezident a severokórejský vodca podpísali, je podľa Mogheriniovej znamením, že tento cieľ možno dosiahnuť.

Krok k stabilite v regióne 

"Vítame, že sa prezident Trump a Kim Čong-un stretli na konštruktívnom summite. Je to dôležitý krok k stabilite regiónu, ktorý je dôležitý pre celosvetový hospodársky rast," uviedol vo vyhlásení britský minister zahraničia Boris Johnson, podľa ktorého ale zostáva ešte veľa práce . "Dúfame, že Kim bude naďalej rokovať v dobrej viere, aby sa dosiahlo úplné, overiteľné a nezvratné vytvorenie denuklearizovaných zón," dodal Johnson.

Dokument, ktorý dnes Trump a Kim podpísali, je podľa francúzskej ministerky pre európske záležitosti Nathalie Loiseauovej "významným krokom". Zároveň vyjadrila poľutovanie nad správaním USA, ktoré rokujú so Severnou Kóreou, zatiaľ čo jadrovú dohodu s Iránom v máji vypovedali. Podpis dokumentu s Kimom podľa Loiseauovej "prakticky odmeňuje niekoho, kto konal proti všetkým medzinárodným dohodám".

Bývalý americký veľvyslanec v Rusku Michael McFaul sa pozastavil nad pozitívnou rétorikou amerického prezidenta smerom k severokórejskému vodcovi "Ako môže Trump vytvoriť vynikajúci vzťah s diktátorom za 45 minút, ale nedokáže po 18 mesiacoch nadviazať pracovné vzťahy s našimi dlhoročnými demokratickými partnermi?" napísal na twitteri McFaul. 

Generálny tajomník OSN António Guterres nazval summit Trump-Kim "dôležitým medzníkom na ceste k udržateľnému mieru".

01 - Modified: 2019-02-28 19:36:43 - Feat.: - Title: Doktor Kimoláska 02 - Modified: 2019-02-28 18:03:27 - Feat.: - Title: Severná Kórea poprela Trumpovo tvrdenie, že žiadala zrušenie všetkých sankcií 03 - Modified: 2018-06-13 10:16:22 - Feat.: - Title: Severokórejské médiá označili summit Trumpa s Kimom za schôdzku storočia 04 - Modified: 2018-06-12 16:38:29 - Feat.: - Title: Ak sa Kim vzdá jadrových zbraní, bude to nevídané. Nikdy sa to nestalo, tvrdí odborníčka 05 - Modified: 2018-06-12 15:07:30 - Feat.: - Title: Ako dieťa v zábavnom parku. Čo o Trumpovi a Kimovi prezradila reč tela?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:11