Obaja prezidenti sa zatiaľ na ďalšom vzájomnom rokovaní nedohodli. Donald Trump však povedal, že Kim Čong-una plánuje pozvať do Bieleho domu.Reuters
StoryEditor

Trump s Kimom sa navzájom pozvali na návštevu. Nemusí sa však uskutočniť

13.06.2018, 07:13
Autor:
TASRTASR
Trump z paluby lietadla odkázal, že reálne zmeny sú možné.

Severná Kórea v stredu informovala, že jej vodca Kim Čong-un a prezident USA Donald Trump si počas utorkového summitu v Singapure vymenili pozvania na návštevu svojich krajín.

Ako v stredu spresnila severokórejská agentúra KCNA, Kim pozval Trumpa do Pchjongjangu "v čase, keď sa mu to bude hodiť", a Trump adresoval Kimovi pozvanie na návštevu USA.

V HNtelevízii si pozrite rozhovor s odborníčkou na Severnú Kóreu Luciou Husenicovou:

Dôležité sú reálne kroky

Podľa agentúry AP sa tieto pozvania zdajú byť prejavom diplomatickej zdvorilosti, pričom ich uskutočnenie môže závisieť i od pokroku v denuklearizácii KĽDR, ktorú Kim sľúbil Trumpovi počas ich utorkového summitu v Singapure.

Trump vo svojom tweete, ktorý písal na palube prezidentského špeciálu počas návratu zo Singapuru do USA, uviedol, že "predseda Kim (Čong-un) má možnosť vstúpiť do dejín ako vodca, ktorý položil základy pre skvelú novú éru bezpečnosti a prosperity pre svojich občanov".

Trump súčasne vyjadril vďačnosť Kimovi za to, že urobil prvý krok smerom k lepšej budúcnosti obyvateľov svojej krajiny. Dodal, že "naša bezprecedentná schôdzka - prvá medzi americkým prezidentom a vodcom Severnej Kórey - dokazuje, že reálne zmeny sú možné".

Ďalej od možnej katastrofy

Svet sa takto vzdialil od potenciálnej jadrovej katastrofy, domnieva sa Trump, ktorý súčasne poukázal na to, že KĽDR prestala s raketovými aj jadrovými skúškami a výskumom.

Pripomenul tiež, že americkí občania, zadržiavaní v KĽDR, sa vrátili k svojim rodinám. "Vďaka vám za to, predseda Kim Čong-un, bol to historický deň," napísal Trump vo svojom tweete.

Prvá od vojny

KCNA tvrdí, že obaja lídri akceptovali pozvanie na návštevu druhej krajiny a vyjadrili presvedčenie, že tieto "cesty poslúžia ako ďalšia dôležitá príležitosť na zlepšenie" vzťahov medzi ich krajinami.

AP pripomenula, že od skončenia kórejskej vojny, ktorá sa odohrala v rokoch 1950-53, sa neuskutočnila žiadna návšteva vedúcich predstaviteľov USA v KĽDR a zástupcov KĽDR v USA. 

01 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 02 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 03 - Modified: 2024-03-20 08:34:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea testovala motor na tuhé palivo pre hypersonické rakety 04 - Modified: 2024-03-19 08:03:49 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na cvičenie delostreleckých jednotiek 05 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 09:38