StoryEditor

Zeman ohlásil mimoriadny brífing. Potom si zo všetkých vystrelil a spálil červené trenírky

14.06.2018, 17:10
Autor:
kopkop
Keď deň pred tým Hrad oznámil mimoriadny brífing, na sociálnych sieťach začali ľudia riešiť, o čo pôjde - či ohlási abdikáciu zo zdravotných dôvodov, sobáš dcéry, narodenie dieťaťa.

V svojrázny happening sa zmenil mimoriadny brífing, na ktorý si na Hrad pozval novinárov prezident Miloš Zeman. Nechal zapáliť oheň a spolu s kancelárom Vratislavom Mynářom spálil kus červenej látky. "Skončil čas spodnej bielizne v politike," povedal prezident. Červené trenírky pred časom viseli nad Hradom, kam ich vyvesila skupina Ztohoven.

Keď deň pred tým Hrad oznámil mimoriadny brífing, na sociálnych sieťach začali ľudia riešiť, o čo pôjde - či ohlási abdikáciu zo zdravotných dôvodov, sobáš dcéry, narodenie dieťaťa. Dokonca si na to ľudia mohli staviť. Nakoniec si prezident Českej republiky zo všetkých vystrelil.

Nechal spáliť symbol toho, ako sa mu jeho kritici pred časom vysmiali, keď sa dokázali dostať až na strechu Pražského hradu a vymeniť prezidentskú štandardu za červené trenírky. Tie sa potom, spolu s červenými kartami, ktorými ľudia mávali na Zemana, stali symbolom nesúhlasu s prezidentovou politikou.

Zeman si tiež na štvrtkové popoludnie na Hrad pozval premiéra Andreja Babiša a generálneho riaditeľa ČEZ Daniela Beneša. A pri akcii "pálení trenírok" oznámil, že v nedeľu prijme Babiša v Lánoch. To by už od neho mal počuť kompletný návrh zloženie vlády.

"Môžem vylúčiť, že by sa tlačová konferencia prezidenta týkala jeho zdravotného stavu, bude sa to týkať príjemné udalosti," povedal Zemanov hovorca Jiří Ovčáček v stredu večer pre televíziu Prima. V tom čase už totiž sociálne siete žili špekuláciami, či Zeman ohlási abdikácii zo zdravotných dôvodov. To hovorca spochybnil slovami, že prezidentovo vystúpenie nemá súvislosť so zdravím.

Vzhľadom k tomu, že akcia nebola v hradných komnatách, ale blízko miesta, kde Zeman s rodinou na Hrade býva, ponúkali sa po slovách o príjemnej udalosti tiež oznámenia týkajúce sa rodiny. Jedna z veľkých stávkových kancelárií začala dokonca prijímať stávky na zasnúbenie prezidentovej dcéry či abdikáciu, ale kvôli narodeniu potomka.

Podľa hovorcu sa mali novinári nechať prekvapiť. Vzhľadom k tomu, aký kritický vzťah má Zeman dlhodobo k väčšine novinárov, sa ponúkalo, že sa na záhrade odohrá recesistický happening a že sa prezident bude zabávať na tom, ako novinári tápu.

Ešte pred brífingom prebehla schôdzka prezidenta s generálnym riaditeľom ČEZ Danielom Benešom a premiérom Andrejom Babišom. Babiš totiž dlhodobo usiluje o Benešovo odvolanie.

Beneš je pritom Zemanovým chránencom. Bol s ním v okamihu víťazstva v druhej prezidentskej voľbe na jednom pódiu v TOP hoteli. Záujem o prezidentov brífing však stretnutie trojica Zeman, Babiš, Beneš len pár dní pred valným zhromaždením ČEZ spoľahlivo zatieňovala. Schôdzka trojice Zeman, Babiš, Beneš bola bez výstupu pre verejnosť.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:26