Donald Trump, Kim Čong-unReuters
StoryEditor

Kim bol za hviezdu, Trump prikyvoval. V KĽDR natočili film o summite

18.06.2018, 19:41
Stretnutie vodcov dvoch národov, ktoré boli po viac ako sedem dekád zaprisahanými nepriateľmi, sa pre severokórejské médiá stalo zlatou baňou.

Severokórejská propaganda neváhala po singapurskom summite ani minútu a o stretnutí Donalda Trumpa a Kim Čong-una natočila propagandistický dokument.

Severokórejského lídra vykreslila ako hlavnú hviezdu stretnutia, zatiaľ čo americký prezident podľa filmu väčšinu času len počúval a súhlasne prikyvoval.

Summit Trumpa s Kimom:

Od chvíle, kedy severokórejský diktátor začal na jar rozbiehať svoju diplomatickú misiu a stretol sa s prezidentmi Číny a Južnej Kórey, vykreslovali severokórejské médiá svojho vodcu ako priekopníckeho mierotvorcu.

Nič však neprinieslo severokórejskej propagande také žatvy, ako Kimovo stretnutie s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Nikoho tak nevítali

Stretnutie vodcov dvoch národov, ktoré boli po viac ako sedem dekád zaprisahanými nepriateľmi, sa pre severokórejské médiá stalo zlatou baňou. Z neho médiá okrem iného vyťažili aj propagandistický film, ktorý ospevuje Kim Čong-una ako najväčšiu hviezdu "summitu storočia", píšu The New York Times.

"Singapur už navštívilo mnoho svetových vodcov, ale ešte nikdy, nikdy v histórii, sa v uliciach mesta nezišlo toľko ľudí, ktorí by chceli zahraničnú štátnu návštevu privítať.

Ulice boli napchaté ľuďmi uctievajúcími nášho skvelého vodcu, ktorý sa v neprehľadných a zložitých vodách medzinárodnej politiky pohybuje s neuveriteľnou bystrosťou," opisuje snímka Kimov príchod do Singapuru.

Pozitívny obraz o Trumpovi

Film nezabúda zdôrazniť výrazný obrat v Trumpovej rétorike. Ten Kima na summite označil za veľmi talentovaného muža, hoci ešte pred rokom pre neho mal len slová opovrhnutia, keď ho zlostne nazýval "rakeťák", a vyhrážal, že na Severnú Kóreu zošle oheň a skazu.

Kim ale vo vyjadrovaní nebol o nič miernejší. Amerického prezidenta v minulosti označil za duševne pomäteného ignoranta. Trumpa film celkovo ukazuje v pozitívnom svetle, hoci ho kórejské štátne médiá ešte donedávna kritizovali a démonizovali.

Zábery z lepšieho sveta

Pozoruhodný prvok filmu tvoria zábery zo Singapuru. Severokórejskí občania vďaka nim majú možnosť na okamih vystrčiť hlavy z totalitnej reality a nahliadnuť do bohatého a slobodného vonkajšieho sveta. V Severnej Kórei sa totiž zahraničné spravodajstvo zvyčajne zaoberá výhradne katastrofami, nehodami, vojnami, chorobami a násilím.

Otvorenosť voči okolitému svetu vo filme prejavuje aj sám Kim. Obdivuje čisté a krásne budovy a vyhlasuje, že jeho krajina by sa mohla od Singapuru učiť v oblasti ekonomického rozvoja.

"Správa, ktorú film prináša Severokórejčanom je jasná. Kim Čong-un je nebojácny vodca, ktorý koná s Američanmi ako so seberovnými a sebavedome vystupuje na medzinárodnej scéne," analyzuje dokument Kim Jong-hjun, profesor severokórejských štúdií na univerzite v Soule.

Lepšia budúcnosť

Celý film je zostrihaný tak, aby sa zdalo, že to bol práve Kim kto viedol rokovania, zatiaľ čo Trump len počúval a prikyvoval. Za propagandistickými zábermi možno ale zreteľne vycítiť, že by Kim rád priniesol svojej krajine lepšiu budúcnosť, ku ktorej by mu Spojené štáty výmenou za denuklarizáciu mohli pomôcť.

Moment, kedy si obaja lídri potriasajú rukami pred vlajkami svojich štátov je vo filme popísaný ako "koniec nepriateľstva a začiatok novej éry dialógov a spolupráce."

Snímka končí Kimovým návratom domov, kde svojho vodcu na letisku nadšene vítajú tisíce ľudí s vlajkami a kvetinami. "Celá krajina prekypuje pýchou, sebavedomím a neutíchajúcim nadšením, pretože v jej čele stojí vynikajúci, celosvetovo uznávaný vodca," hovorí vďačne hlas ženskej rozprávačky.

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:39