Reuters
StoryEditor

Trump zrušil kritizované odoberanie detí migrantov rodičom

20.06.2018, 21:56
Autor:
ČTKČTK
Nariadenie ukladá úradom, aby rodiny migrantov nerozdeľovali a riešili ich kauzy prednostne.

Americký prezident Donald Trump dnes podpísal dekrét, ktorým zrušil doterajšiu kontroverznú prax rozdeľovanie rodín utečencov zadržaných na hraniciach bez dokladov. Oznámil to Biely dom. Pri podpise prezident zdôraznil, že jeho doterajšia politika nulovej tolerancie voči nelegálnej migrácii sa nemení.

Oddeľovanie detí od rodičov zatknutých na hraniciach vyvolalo v minulých dňoch tvrdú kritiku zo strany demokratov, liberálnych médií aj časti republikánskych kongresmanov. Vyčítali hlave štátu, že zneužíva osud malých detí k tlaku na Kongres, aby schválil konzervatívnu reformu migračných zákonov. O dvoch návrhoch novely má vo štvrtok americký Kongres hlasovať, výsledok je ale podľa médií neistý.

"Ide o to, držať rodiny pohromade, a zároveň zabezpečiť veľmi mocné a silné hranice," vyhlásil podľa agentúry Reuters Trump pri podpise dekrétu. Jeho nariadenie ukladá úradom, aby rodiny migrantov nerozdeľovali a riešili ich kauzy prednostne. S budovaním prístrešia pre internovaných má pomôcť ministerstvo obrany, uvažuje sa podľa médií o využití štyroch vojenských základní.

Na hraniciach s Mexikom bolo od mája internovaných oddelene od rodičov okolo 2300 detí, najmä zo Salvadoru, Hondurasu a ďalších stredoamerických štátov. Podľa kritikov Trumpovho postupu sú nevinné deti vystavené neúmernému stresu, zástancovia tvrdého postupu tvrdia, že deti žijú v uspokojivom prostredí a je o ne dostatočne postarané. Zodpovednosť za ich trpký osud majú vraj ich rodičia, ktorí ilegálnym prechodom hraníc porušili zákon.

Odobratie detí rodičom migrantov žiadny americký zákon neprikazuje. Je dôsledkom rozhodnutia ministerstva spravodlivosti USA z tohtoročného mája, podľa ktorého ilegálny prechod hranice nie je priestupkom trestaným administratívne, ale trestným činom trestajúcim väzbou. Deti podľa zákonov USA rodičov do väznice nasledovať nesmú.

O osude migrantov tak môžu podľa svojho uváženia rozhodovať príslušníci pohraničnej služby. Podľa predchádzajúcej praxe, zavedenej v čase vlády prezidenta Baracka Obamu, boli rodiny prisťahovalcov vykázané späť za hranice USA.

01 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 02 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 03 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie 04 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:11