Americký prezident Donald TrumpReuters
StoryEditor

Satelity a lasery ničiace rakety. Trump sa vracia k hviezdnym vojnám

23.06.2018, 11:30
Trump sa podľa zdrojov v Bielom dome chce vrátiť k nápadom z obdobia studenej vojny.

Prezident Trump tento týždeň oznámil založenie nových armádnych zložiek - vesmírnych síl. Nápad sa nepozdáva letectvu, ktoré príde o právomoci, ale ani Číňanom, ktorí sa obávajú vesmírneho zbrojenia.

Sami však vesmírne zbrane testujú. Trump sa podľa zdrojov v Bielom dome chce vrátiť k nápadom z obdobia studenej vojny.

Samostatná sekcia

"Budeme mať vzdušné sily a budeme mať vesmírne sily, oddelené, ale rovnocenné," vyhlásil začiatkom tohto týždňa americký prezident Donald Trump.

Trump oznámil americký vojenský program:

Vesmírne sily budú podľa neho popri letectve, námorníctve, pozemnom vojsku, zvláštnych námorných jednotkách a pobrežnej stráži šiestou samostatnou armádnou sekciou.

Trump má podporu

Prezident síce nemá právomoc vytvoriť nové jednotky, to musí schváliť americký kongres, Trump má ale v súčasnosti na svojej strane značnú podporu zo strany šéfov vojenských síl aj kongresmanov. Podľa magazínu Defense One by mohlo vytvorenie vesmírnych síl dostať do zákona už v roku 2019.

Hoci sa už niekoľko mesiacov o zriadení vesmírnych síl v rámci armády hovorilo, nebolo jasné, či vznikne ako samostatná jednotka. To sa rozhodlo až na pondelkovom oznámením Trumpa. A zaskočilo aj samotný Pentagon.

"Chápeme prezidentovo vedenie. Naše oddelenie začne prácu na tejto záležitosti, ktorá má značné dopady na spravodajské operácie letectva, pechoty i námorníctva. V spolupráci s Kongresom vznikne proces, do ktorého sa musí zapojiť množstvo činiteľov," uviedlo v reakcii ministerstvo obrany. Vyriešenie budúcej štruktúry plánujú do augusta.

Nespokojnosť letectva

Zriadenie nových armádnych síl sa však nepáči americkému letectvu. Práve to tým totiž príde o väčšinu kompetencií, ktoré doteraz zastávalo. Vedenie navyše odmieta postup, akým bolo vytvorenie týchto síl oznámené.

"Je to ďalší príklad politiky: priprav sa, vystrel, zamier," uviedol pre Defense One generál David Deptula, ktorý v súčasnosti vedie Inštitút štúdií vesmírnych síl.

Podľa neho by mala armáda najprv začať kadetov pripravovať na možnosť boja vo vesmíre a nie pilotov stíhačiek a bombardérov preučiť na nové postupy. Logické by vraj bolo nechať vesmírne sily pod letectvom.

Čo budú vesmírne sily?

Náplň nových zložiek americkej armády zatiaľ nie je jasná. Podľa odborníkov bude najprv nutné v spolupráci s expertmi vytvoriť nové doktríny a vytvoriť nové inovatívne koncepty operácií.

"Neznamená to, že bude vesmír viac vyzbrojený. To sa už deje, či už sa na tom Spojené štáty podieľajú, či nie," tvrdí Todd Harrison z Centra pre strategické a medzinárodné štúdiá.

Vytvorenie nových militarizovaných vesmírnych jednotiek nie je zďaleka novým konceptom. V USA je vývoj a práca na pokročilom vesmírnom programe zásadným elementom národnej bezpečnosti už od vlády prezidenta Eisenhowera v 50. rokoch.

Hviezdne vojny

Tento proces navyše značne akceleroval počas studenej vojny obzvlášť potom v priebehu vlády administratívy prezidenta Reagana, ktorá vyhlásila tzv. Strategickú obrannú iniciatívu (SDI). Kritici ju vtedy sa posmešne prezývali "Hviezdne vojny".

Jej súčasťou boli okrem iného aj koncepty raketových systémov vo vesmíre, či laserových lúčov schopných zostreliť satelit. Okrem iného chceli pracovníci Organizácie strategickej obrannej iniciatívy vytvoriť systém stoviek bojových centier a satelitov obiehajúcich planétu.

Samotná iniciatíva bola považovaná za jeden zo spúšťačov ďalšej vlny zbrojenia počas studenej vojny a americkí republikáni ju radi pripomínajú ako dôvod rozpadu Sovietskeho zväzu, ktorý podľa nich Reagan "uzbrojil".

Ku stratégiám SDI sa dnes vracia aj Trumpova administratíva. Podľa zdrojov Defense One v Bielom dome je jednou z ambícií vytvoriť satelitný zbraňový systém, ktorý by bol schopný časticovými lúčmi zostreliť balistické rakety nepriateľov.

Obavy z vojny vo vesmíre

Práve pred eskaláciou zbrojenia varujú v súčasnosti Číňania. Podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí Keng Šuanga môže Trumpovo rozhodnutie začať "vojenskú súťaž vo vesmíre".

"Čína vždy obhajovala mierové použitia vesmíru a bola vždy proti pretekom v zbrojení vo vesmíre," uviedol hovorca pre americký denník Washington Examiner. "Predovšetkým sme proti využívaniu vesmíru ako bojiska."

Práve kvôli Číne a Rusku však prezident Trump celý projekt začal. "Vesmír bude dôležitý finančne aj vojensky. Nechceme, aby nás viedli Čína a Rusko a ďalšie krajiny. Vždy sme viedli my a po dekády sme mali náskok," uviedol počas svojho pondelkového príhovoru prezident Trump.

Jeho nariadenie získalo širokú podporu medzi republikánskymi kongresmanmi už v máji, kedy Trump začal o zriadení vesmírnych jednotiek hovoriť. Napríklad podľa Alabamského kongresmana Mikea Rogersa je dobre, že USA "zasvätili separátne zložky armády iba vesmírnej misii".

"Budúce vojny sa budú odohrávať vo vesmíre a my musíme byť prezieraví a v predstihu pred ostatnými krajinami kvôli našej národnej bezpečnosti," uviedol Rogers pre CNN, podľa americkej vlády je totiž dôvodov pre rýchly vývoj v oblasti vesmírnych síl hneď niekoľko.

Čína aj Rusko dávno pokročili

Podľa výročnej správy amerického ministerstva obrany z roku 2015 totiž Čína vyvíja orbitálne protisatelitové systémy, ktoré by mohli zostreliť satelity USA.

Hoci sa Číňania pravidelne schovávajú "mierové motívy" za svojím vesmírnym výskumom, už otestovali nielen protisatelitové, ale aj protiraketové systémy.

"Tieto systémy sú tvorené satelitmi vyzbrojenými takými zbraňami ako výbušné a fragmentačné zariadenia, zbrane využívajúce kinetickú energiu, lasery, rádiovú frekvenciu, rušičky, alebo robotické ramená," stojí v správe ministerstva.

Vo vyzbrojovaní vesmíru pokročili v posledných rokoch aj Rusi. Prezident Putin začiatkom marca oznámil, že sa ruským vedcom podarilo úspešne otestovať hypersonickú raketu, ktorá môže byť vypustená až na obežnú dráhu, dokáže sa vyhýbať radarom aj protiraketovým systémom.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:44