Reuters
StoryEditor

V Londýne protestovali desaťtisíce ľudí. Chcú nové referendum o brexite

23.06.2018, 19:53
Autor:
ČTKČTK
Organizátorom akcie je skupina People 'Vote, podľa ktorej nie je "brexit hotovou vecou".

Desaťtisíce odporcov odchodu Británie z Európskej únie sa dnes zišli v centre Londýna. Dva roky po referende, v ktorom zvíťazili zástancovia brexitu, demonštranti na pochode požadovali vypísanie nového ľudového hlasovania. Minister zahraničia Boris Johnson dnes premiérku Theresa Mayovú naopak vyzval, aby presadila "úplný britský brexit".

Podľa organizátorov sa akcie zúčastnilo na 100-tisíc ľudí, úrady oficiálne počty nevydali, médiá odhadli účasť na desiatky tisíc osôb.

Cieľom pochodu odporcov brexitu bol britský parlament, pred ktorým zamýšľajú vyzvať vládu premiérky Mayovej, aby umožnila Britom znovu hlasovať o budúcnosti krajiny.

Organizátorom akcie je skupina People 'Vote, podľa ktorej nie je "brexit hotovou vecou", a preto je potrebné, aby ľudia, ktorí s ním nesúhlasia, dali najavo svoj názor.

"Všetko, čo máme dva roky potom, sú porušené sľuby, ekonomika, ktorá už pociťuje tlaky brexitu a vláda paralyzovaná vnútornými spormi," povedal podľa agentúry AP jeden z organizátorov podujatia James McGory s tým, že vláda nedodržala sľuby ktoré dal krajine predchádzajúci konzervatívny kabinet pred referendom.

Protestného pochodu sa zúčastnilo tiež množstvo politikov opozičných labouristov, liberálnych demokratov, ale aj niektorí konzervatívci. Podľa AP sa k demonštrantom prihovoril okrem iného predseda liberálnych demokratov Vince Cable.

Pochod dnes usporiadali tiež zástancovia brexitu, podľa médií však bol počet jeho účastníkov rádovo nižší. Stúpenci odluky od EÚ pri príležitosti výročia referenda z 23. júna 2016, v ktorom sa 51,9 percenta hlasujúcich vyslovilo pre odchod Británie z európskeho bloku, vyzvali premiérku Mayovú, aby odchod z EÚ presadila.

Minister zahraničia Boris Johnson, jedna z hlavných tvárí zástancov odchodu Británie z EÚ, v príspevku v bulvárnom denníku The Sun napísal, že by Mayová mala zabezpečiť "úplný britský brexit" a nie taký, ktorý by pripomínal toaletný papier, teda "mäkký, poddajný a zdanlivo nekonečne dlhý ".

Minister obchodu Liam Fox a minister pre brexit David Davis zdôraznili, že odchod z únie bez dohody naďalej zostáva jednou z možností. Podľa Foxa by to EÚ nemala vnímať ako blafovanie. "Žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda," povedal minister obchodu BBC.

Podľa zákona, ktorý tento týždeň schválil britský parlament, by k odchodu Británie z EÚ malo dôjsť 29. marca budúceho roka. Spor o podobu budúcich vzťahov s úniou rozdeľuje britskú spoločnosť, ale aj samotnú vládu premiérky Mayovej.

01 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 02 - Modified: 2024-04-24 13:23:59 - Feat.: - Title: Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone, zranilo sa päť ľudí 03 - Modified: 2024-04-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Skladba z nového albumu Taylor Swift spôsobila ošiaľ. Objavil sa v nej názov londýnskeho baru, teraz praská vo švíkoch 04 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 05 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:12