Reuters
StoryEditor

V Bruseli začal minisummit k migrácii, dohoda bude podľa Merkelovej zložitá

24.06.2018, 16:44
Autor:
ČTKČTK
Druhotné presuny migrantov vnútri EÚ by do dosiahnutia dohody medzi všetkými štátmi EÚ mohli riešiť dvojstranné či trojstranné dojednania medzi nimi, myslí si kancelárka.

V Bruseli dnes popoludní začala schôdzka viac ako polovice členských krajín EÚ k migračnej problematike. Nemecká kancelárka Angela Merkelová pri príchode uviedla, že dnes by sa malo hovoriť o obmedzovaní počtu migrantov mieriacich do EÚ, tak aj o tom, ako týmto ľuďom zabrániť v následných presunoch medzi štátmi Únie.

Dohoda podľa nej bude zložitá, dnes ju pravdepodobne nemožno očakávať a o veci sa bude hovoriť hlavne na summite celej dvadsaťosmičky vo štvrtok.

Druhotné presuny migrantov vnútri EÚ by do dosiahnutia dohody medzi všetkými štátmi EÚ mohli riešiť dvojstranné či trojstranné dojednania medzi nimi, myslí si kancelárka. Práve otázka, či má Nemecko začať rovno od hraníc vracať tých migrantov, ktorí už o azyl požiadali inde, je základom terajšej hlbokej politickej krízy, ktorej Merkelová doma čelí. Dnešné bruselské rokovanie by jej mohlo pomôcť túto situáciu zvládnuť.

Macron hovorí o politickej kríze

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, s ktorým sa Merkelová zišla už v utorok, pred novinármi terajšiu krízu označil za politickú. Európa podľa neho musí zostať verná svojim hodnotám individuálnych ľudských práv a práve na nich založiť riešenie.

Migračná téma nadobúda v Únii a v členských krajinách opäť na dôležitosti napriek tomu, že podľa štatistík prichádza teraz do Európy migrantov výrazne menej ako v rokoch 2014 alebo 2015, kedy kríza vrcholila. V novej politickej atmosfére rok pred voľbami do europarlamentu sa už ozývajú hlasy, podľa ktorých by krach pokusov o dohodu na únijnej úrovni mohol ohroziť celý európsky projekt.

Prezident Macron dnes uviedol, že je potrebné nájsť spôsob, ako obmedziť pohyby migrantov medzi krajinami EÚ, ale aj ich príchody do Únie. "Na zníženie tejto záťaže potrebujeme lepšiu organizáciu," poznamenal s tým, že krízu teraz predstavujú práve následné presuny migrantov medzi krajinami bloku.

Nové riešenie migračnej krízy

Nový taliansky premiér Giuseppe Conte pri príchode oznámil, že prišiel ponúknuť úplne nové riešenie migračnej problematiky, ktoré označil za "viacúrovňovú stratégiu pre migráciu". Detaily Conte nepredložil, riešenie, ktoré má nahradiť terajší únijný azylový systém, ale podľa neho bude účinné a dlhodobo udržateľné.

Taliansko, ktoré si stále hlasnejšie sťažuje na malú pomoc a podporu zo strany EÚ, začalo v posledných dňoch odmietať do svojich prístavov púšťať lode mimovládnych organizácií s migrantmi, ktorí boli zachránení v Stredozemnom mori. Presadzuje ale aj prerozdeľovanie migrantov zo zaťažených krajín, teda aj z talianskeho územia, do iných štátov bloku.

Rím už navyše dopredu nesúhlasil s písomným návrhom záverov z dnešného rokovania pripraveným Európskou komisiou, schôdzka tak nakoniec zrejme nebude mať žiadny "oficiálny" záverečný dokument.

Krajiny V4 sa nezúčastnia

Minisummit 16 štátov EÚ zvolal na dnešné popoludnie do Bruselu predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Česká republika sa spolu s ďalšími štátmi V4, teda Slovenskom, Maďarskom a Poľskom, rozhodla nezúčastniť.

Už vo štvrtok sa totiž v Bruseli koná riadny júnový summit EÚ, kde bude migrácia jedným z kľúčových tém. Summit ako obvykle zvoláva predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý tiež v týchto dňoch obchádza hlavné mestá EÚ v sérii prípravných rokovaní.

Európske riešenie problému

Luxemburský premiér Xavier Bettel dnes pri príchode vyhlásil, že je čas nájsť európske riešenie problému. "Aj keď nám to trvá, sme všetci presvedčení, že je potrebné spoločné riešenie. Národné riešenia neexistujú. Teraz vidíme, ako sa každá krajina vec snaží riešiť sama, to nie je Európa, ktorú by som si prial," poznamenal.

Podľa belgického premiéra Charlesa Michela je v zásade cieľom dnešnej schôdzky zachrániť európsky schengenský priestor voľného pohybu. Treba tiež posilniť vonkajšiu hranicu bloku a tiež reformovať únijny azylový systém.

Nový španielsky premiér Pedro Sánchez upozornil, že jeho krajina plní svoje záväzky voči EÚ aj medzinárodným štandardom v oblasti ľudských práv.

Jednou z tém dnešnej diskusie by mohol tiež byť plán na zriadenie bezpečných miest mimo EÚ, kde by boli migranti zachránení na mori umiestnení a kde by sa rozhodovalo o tom, či majú nárok na zaradenie do azylového procesu.

Aj pri neúčasti krajín Vyšehradskej skupiny budú dnes predsedovia vlád a prezidenti niektorých európskych krajín najskôr debatovať práve aj o reforme únijného azylového systému. Tá stále obsahuje - hoci len pre prípad krízy - plán na povinné prerozdeľovanie migrantov medzi všetky štáty bloku tak, aby žiadna krajina neniesla v migračnej kríze neúmernú záťaž.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 05 - Modified: 2024-04-04 17:18:24 - Feat.: - Title: Francúzsko so spojencami mohlo zastaviť genocídu v Rwande, povedal Macron
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 18:24