Reuters
StoryEditor

Koniec vágnych sľubov. USA dajú Kimovi konkrétne požiadavky a termíny

25.06.2018, 10:45
Autor:
ČTKČTK
Trump si za dohodu s Kimom vyslúžil kritiku od amerických bezpečnostných analytikov za to, že dohoda s Kimom neobsahovala konkrétne požiadavky na odzbrojenie.

Spojené štáty čoskoro predložia Severnej Kórei dokument s konkrétnymi požiadavkami a termínmi k dohode, ktorú podpísali 12. júna americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un v Singapure.

Agentúre Reuters to dnes povedal nemenovaný zdroj z Pentagonu. Kim pri vrcholnej schôdzke všeobecne sľúbil pracovať na odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova, Trump za to ponúkol Severnej Kórei bezpečnostné záruky.

Zdroj hovoril krátko pred cestou amerického ministra obrany Jamesa Mattisa do Ázie. Podrobnosti týkajúce sa obsahu dokumentu, zdroj neoznámil. Uviedol ale, že lehoty na plnenie požiadaviek budú dostatočne krátke na to, aby bolo jasné, do akej miery KĽDR svoje sľuby myslí vážne.

"Čoskoro budeme vedieť, či budú pracovať s dobrými úmyslami," uviedol zdroj. "Budú tam konkrétne požiadavky a časová os, v ktorej Severokórejčanov budeme informovať o tom, ako chápeme implementáciu dohody zo summitu," dodal.

Trump si za dohodu s Kimom vyslúžil kritiku od amerických bezpečnostných analytikov. Tí upozorňujú, že podpísaný dokument nezahŕňal konkrétne body upresňujúce, ako a kedy sa KĽDR plánuje vzdať svojich jadrových zbraní a balistických striel.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo minulý týždeň oznámil, že pravdepodobne čoskoro pôjde opäť do Severnej Kórei, aby sa dohovoril na podrobnostiach týkajúcich sa dohody zo summitu.

​Mattisa čaká návšteva Ázie, ktorá ho zavedie do Číny, Južnej Kórei a Japonska. V Číne má byť od 26. do 28. júna, cestu skončí v Japonsku 29. júna. Americko-čínske vzťahy sú teraz napäté okrem iného kvôli nárokom Číny v Juhočínskom mori. Témou rozhovorov Mattisa s predstaviteľmi Číny bude zrejme aj KĽDR. Minulý týždeň sa severokórejský vodca Kim v Číne stretol s čínskym prezidentom Si Ťchin-pchingom.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:01