Donald TrumpReuters
StoryEditor

Americký najvyšší súd dal za pravdu Trumpovi. Podporil zákaz vstupu občanom niektorých krajín

26.06.2018, 16:44
Autor:
ČTKČTK
Trump sa kontroverzným nariadením snaží bojovať s nelegálnou migráciou.

Americký najvyšší súd dnes tesnou väčšinou podporil dekrét prezidenta Donalda Trumpa, ktorý zakazuje vstup na územie Spojených štátov občanom niekoľkých prevažne moslimských krajín. Agentúry Reuters, AP aj AFP sa zhodujú, že ide o jedno z najväčších Trumpových víťazstiev za obdobie, kedy je vo výkone prezidentskej funkcie.

Súd piatimi hlasmi ku štyrom neprijal žalobu na dvakrát prepracovaný dekrét, ktorým chce Trump posilniť svoj boj proti nelegálnemu prisťahovalectvu. Rozhodnutie sa skôr očakávalo, pretože v deväťčlennom paneli sudcov prevažujú konzervatívci.

Najvyšší súd vyslovil názor, že žaloba nepreukázala, že dekrét je v rozpore s federálnymi imigračnými zákonmi a že porušuje ústavu kvôli údajnej náboženskej diskriminácii.

V žalobe sa uvádzalo, že zákaz cestovania porušuje prisťahovalecké zákony USA a americkú ústavu tým, že zvýhodňuje jedno náboženstvo na úkor druhého.

Vo svojom písomnom vyjadrení súd dnes uviedol, že Trumpova vláda dostatočne zdôvodnila prijatie dekrétu z dôvodov ochrany národnej bezpečnosti. Zároveň upozornil, že tým nevyjadruje žiadny názor na to, či je "táto politika primeraná".

Súd tým ale podľa Reuters potvrdil Trumpovu "voľnosť rozhodovania" ohľadne toho, komu dovolí vstupovať do USA. Znamená to, že súčasný zákaz môže zostať v platnosti a že šéf Bieleho domu ho môže prípadne rozšíriť aj na ďalšie krajiny.

Trump, ktorý vydal prvú verziu dekrétu už týždeň po svojej inaugurácii vlani v januári, svoj postoj obhajuje potrebou ochrany USA pred útokmi islamských extrémistov. Podľa Trumpovcých kritikov ide o rýdzo xenofóbny krok, ktorý násiliu v USA, aj tomu nábožensky motivovanému, nezabráni.

Terajšia verzia protiimigračného exekutívneho nariadenia, ktorá je v poradí tretia a ktorú Trump vydal vlani v septembri, sa týka občanov Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska, Sýrie, Severnej Kórey a Venezuely.

Podmienky migrácie z KĽDR a Venezuely na súde spochybnené neboli. V tretej verzii v zozname postihnutých krajín bol tiež Čad, ale Trump ho z dekrétu 10. apríla vyňal.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:07