AIRBUS DEFENCE & SPACE/38 NORTH
StoryEditor

Severná Kórea naďalej vylepšuje svoj jadrový program, odhaľujú satelitné zábery

28.06.2018, 14:00
Autor:
zufzufČTKČTK
Týždeň staré fotky ukazujú, že Severokórejčania vylepšili reaktor na výrobu plutónia a postavili niekoľko podporných zariadení.

Z nových satelitných snímok vyplýva, že Severná Kórea nezastavila prácu na svojom jadrovom programe. Podľa americko-kórejského výskumného inštitútu 38 North urobili Severokórejčania v jadrovom komplexe Jongbon zásadné vylepšenia, uviedla americká stanica CNN.

Týždeň staré fotky ukazujú, že Severokórejčania vylepšili reaktor na výrobu plutónia a postavili niekoľko podporných zariadení. Tieto zmeny boli v chode už dlho predtým, než sa severokórejský vodca Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump stretli v Singapure.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie uviedlo, že informáciu nemôže potvrdiť, ale že situáciu pozorne sleduje. "Pokračujúce práce na zariadení v Jongbone by nemala byť dávané do súvislosti so severokórejským záväzkom k denuklearizáciu," uviedol inštitút 38 North v sprievodnej správe k analýze, ktorá obsahuje aj osem satelitných snímok, ktoré dokladajú, že práce pokračujú.

"Žiadna zmena (v činnosti Severnej Kórey) toho v skutočnosti hovorí celkom veľa. Na tomto stanovišti je stále vyrábané plutónium pre Severnú Kóreu," uviedol profesor Jeffrey Lewis z Middleburyského inštitútu medzinárodných štúdií.

Podľa amerického ministra zahraničia Mikea Pompea je Severná Kórea stále jadrovou hrozbou. "Verím, že tým myslel, že sme dosiahli zmiernenie hrozby," uviedol Pompeo. "A nemyslím si, že v tejto oblasti majú nejaké pochybnosti. Znížili sme úroveň napätia," dodal pre CNN Pompeo.

V dohode, ktorú podpísal Trump s Kimom v Singapure, sa Severná Kórea zaviazala k "práci smerujúcej ku kompletnej denuklearizácii Kórejského polostrova". Kritici namietajú, že k niečomu podobnému sa Severná Kórea zaviazala už niekoľkokrát a bezvýsledne.

01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 04 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 05 - Modified: 2024-03-13 09:02:28 - Feat.: - Title: Putin je pripravený na jadrovú vojnu. Na hranice s Fínskom plánuje rozmiestniť vojakov a ťažké zbrane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:29