StoryEditor

Som profesor práva. Ja som zvárač. Lídri EÚ sa na summite pustili do slovnej prestrelky

29.06.2018, 18:30
Autor:
ahaaha
Rokovania na summite boli dlhé a vyčerpávajúce.

Únavné, dlhé a občas plné emócií bolo takmer desaťhodinové nočné rokovanie európskych lídrov počas summitu o migrácii. Problémy robili hlavne Taliani, ktorí ešte vo štvrtok chceli summit sabotovať. A zdroje z rokovania prezrádzajú, že nový taliansky premiér Giuseppe Conte kládol tvrdý odpor.

Na Taliansko sa pred summitom upierali oči celého kontinentu. Nová talianska vláda uzavrela prístavy lodiam neziskových organizácií, ktoré v Stredozemnom mori zachraňujú migrantov a potom ich vozia do Talianska. Rím tiež vyžaduje, aby sa o migrantov zachránených na mori podelili všetky krajiny EÚ.

Hasič, zvárač a profesor práva 

Giuseppe Conte si preto vo štvrtok večer dupol, že kým sa summit nedohodne na migračnej problematike a väčšej pomoci Taliansku, tak bude blokovať schválenie už dohodnutých záverov. Jeho postoj podľa zdrojov denníka The Guardian v jednej chvíli vyvolal pozoruhodnú slovnú prestrelku.

"Som profesor práva!" Protestoval Conte proti postupom v najvyšších kruhoch Únie. "No a ja som bol hasič a toto určite nie je spôsob ako vyjednávať," odvetil mu bulharský premiér Bojko Borisov. Švédsky premiér Stefan Löfven dodal, že on bol zváračom a ani on nesúhlasí s talianskym spôsobom konania.

Litovská prezidentka Dalia Grybauskaiteová v piatok ráno na Conteho adresu poznamenala, že noví európski lídri sa musia učiť a pochopiť, ako sa rokuje. "Keď sedíme príliš dlho, tak sa začnú napínať emócie a vzťahy," komentovala vyčerpávajúce rokovania.

Na pracovnú dobu vo vysokej diplomacii a improvizované spisovanie dohody, ktorá by Talianom vyhovovala, sa posťažoval aj bulharský premiér. Bojko Borisov žartom vyhlásil, že európski lídri by si mali založiť odbory, aby nemuseli robiť nadčasy.

Conteho požiadavky sa nakoniec na ostro sledovanej schôdzke, ktorá už dopredu dostala prezývku "summit všetkých summitov", podarilo uspokojiť. Predseda Európskej rady Donald Tusk krátko po pol piatej ráno oznámil, že politici po celonočnom rokovaní dosiahli ťažko vybojovaný kompromis.

Dohoda počíta s tým, že štáty EÚ budú môcť zriadiť na svojom území migračné hotspoty, v ktorých sa rýchlo určí, ktorý migrant zachránený na mori má nárok na azyl a kto má byť vrátený do vlasti. Z Talianska budú krajiny migrantov preberať na dobrovoľnom princípe.

Rokovania boli dlhé a vyčerpávajúce

Únavné a vyčerpávajúce rokovania dokumentujú aj fotografie a videá zo summitu. Kamery po tretej ráno zachytili viditeľne unaveného dánskeho premiéra Larsa Lokkeho Rasmussena.

Pobavenie tiež vzbudil šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý v piatok ráno pri príchode na druhý deň summitu trochu neistým krokom pristúpil k jednému z policajtov a priateľsky ho pobozkal na obe líca. "To musí byť nedostatkom spánku," poznamenal spravodajca webu Politico.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-10 13:34:56 - Feat.: - Title: Pri nehode lode s migrantmi v pri Grécku zahynuli najmenej tri deti 04 - Modified: 2024-03-27 14:02:55 - Feat.: - Title: Do Británie sa od začiatku roka preplavil rekordný počet migrantov 05 - Modified: 2024-03-03 18:14:15 - Feat.: - Title: Nemecký digitálny priemysel potrebuje imigrantov. Odmietame postoje AfD, vyhlásilo tamojšie združenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:43