Reuters
StoryEditor

Nemeckom sa šíri skepsa po tom, čo prišlo dementi z Česka a ďalších krajín

01.07.2018, 10:40
Autor:
pebpebČTKČTK
Tri krajiny z Vyšehradskej skupiny odmietli tvrdenie, že by nemeckej kancelárke prisľúbili politickú dohodu.

V bavorskej Kresťanskosociálnej únii (CSU) panuje skepsa ohľadom zmien v prístupe k migrácii, na ktorých sa nemecká kancelárka Angela Merkelová dohodla s partnermi v Európskej únii.

V sobotu v noci to naznačil vplyvný poslanec CSU Alexander Dobrindt potom, ako Česko, Maďarsko a Poľsko dementovali, že Merkelovej prisľúbili politickú dohodu o zrýchlenom vrátení migrantov z Nemecka do krajiny EÚ, v ktorej boli registrovaní.

Pochybnosti Merkelovej spojenca

"Vzhľadom k odlišným vyhláseniam z niektorých členských krajín Európskej únie sa dá pochybovať o tom, že sa závery summitu stanú skutočnosťou," povedal Dobrindt denníku Bild am Sonntag.

Na oddelených schôdzkach sa dnes popoludní o výsledkoch summitu budú radiť vrcholní predstavitelia CSU a kancelárkinej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Merkelová v liste koaličným partnerom z CSU a sociálnej demokracie, o ktorom v sobotu informovala agentúra DPA a ďalšie médiá, napísala, že získala od 14 krajín, vrátane Česka, Maďarska a Poľska prísľub ohľadom urýchleného návratu migrantov.

Slovensko v zozname chýba. Nemecká kancelárka Angela Merkelová totiž s našou krajinou podľa štátneho tajomníka Ivana Korčoka o dohode nerokovala. ​"Kancelárka Merkelová sa logicky obrátila na tie krajiny, z ktorých migranti do Nemecka prichádzajú, to je celé," povedal Korčok novinárom

Hrozí, že skončí veľké partnerstvo

Vrcholní predstavitelia týchto troch štátov, ktorí sa dlhodobo ku kancelárkinej migračnej politike stavajú kriticky, následne túto informáciu dementovali. Avšak hovorca nemeckej vlády následne uviedol, že česká strana vyjadrila ochotu rokovať o dohode ohľadom zlepšenej spolupráce pri vrátení osôb.

​Otázka migrácie rozdeľuje sesterské strany CDU a CSU a hrozí zánik súčasnej vládnej koalície aj dekády trvajúceho zväzku CDU/CSU. Politici CSU chcú migrantov registrovaných v inej krajine EÚ vracať priamo z nemeckých hraníc.

Merkelová jednostranný postup odmieta, chce hľadať riešenie spoločne s partnermi v EÚ.

Premiér Peter Pellegrini hovorí o záveroch summitu EÚ o migrácii:

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:42