Polícia v BritániiReuters
StoryEditor

Dvoch Britov, ktorých našli v kritickom stave, otrávili novičokom, uviedla polícia

04.07.2018, 23:02
Autor:
ČTKČTK
Dve osoby, ktoré našli v kritickom stave v meste Amesbury, boli otrávené nervovoparalytickou látkou novičok.

Britská protiteroristická polícia v stredu večer uviedla, že dve osoby, ktoré našli v kritickom stave v meste Amesbury, boli otrávené nervovoparalytickou látkou novičok. Informovala o tom televízia Sky News.

Ide o rovnakú látku, ktorou bol pred štyrmi mesiacmi otrávený bývalý dvojaký agent Sergej Skripal a jeho dcéra. Briti boli nájdení v sobotu v bezvedomí v dome v meste Amesbury, ktoré leží neďaleko Salisbury. Práve v Salisbury boli 4. marca objavení otrávení Skripalovci.

Štyridsaťpäťročný muž a o rok mladšia žena, podľa priateľov Charlie Rowley a Dawn Sturgessová, sú teraz hospitalizovaní v rovnakej nemocnici v Salisbury ako vtedy Sergej Skripal a jeho dcéra.

Podľa polície sa nikto ďalší vykazujúci rovnaké symptómy zatiaľ neobjavil. Policajti tiež zatiaľ nevedia o ničom, čo by naznačovalo, že pár bol vystavený pôsobeniu smrtiaceho jedu úmyselne.


Kvôli vyšetrovaniu uzavrela polícia niekoľko lokalít, kde sa priotrávený pár pohyboval: jednak dom v ulici Muggleton, drogériu v centre Amesbury, rovnako ako baptistické centrum s kostolom v rovnakej obci, kde sa obete zúčastnili miestnej slávnosti. Na tej boli zhruba dve stovky ľudí, z ktorých nikto následne nehlásil podobné zdravotné ťažkosti. Uzavretý bol tiež park kráľovnej Alžbety v neďalekom Salisbury.

Skripalovci boli začiatkom marca v juhoanglickom Salisbury otrávení jedom, ktorý britské úrady označili za armádnu otravnú látku novičok, ktorá sa vyrábala v Sovietskom zväze.

Londýn potom zo zodpovednosti za zločin obvinil Moskvu, ruské vedenie ale akýkoľvek podiel na útoku energicky poprelo. Lekárom sa podarilo Skripala a jeho dcéru Juliu zachrániť, obaja už opustili nemocnicu.

01 - Modified: 2022-08-20 17:56:08 - Feat.: - Title: Navaľnyj si pripomenul druhé výročie svojej otravy novičokom 02 - Modified: 2021-01-15 09:26:53 - Feat.: - Title: Dopravcovia obmedzujú lety z Bratislavy do Británie. Dôvodom je zlá situácia s pandémiou 03 - Modified: 2020-12-21 18:41:18 - Feat.: - Title: Navaľnyj oklamal ruského agenta. Ten mu vyzradil detaily toho, ako ho otrávili 04 - Modified: 2020-10-09 13:21:42 - Feat.: - Title: "Správate sa ako sudca a porota." Vzťahy Európy a Ruska sa zhoršujú, tvrdí Lavrov 05 - Modified: 2020-09-23 08:32:55 - Feat.: - Title: Navaľného prepustili z nemocnice. Môže sa úplne zotaviť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:11