StoryEditor

Parlament vyslovil nedôveru vláde, Kučma za nové voľby

01.12.2004, 23:00
Po včerajšej porážke ukrajinská opozícia triumfovala. Parlament včera v tajnom hlasovaní podporil vyslovenie nedôvery vláde Viktora Janukovyča. Vyhovel tak požiadavke opozície, ktorá s odvolaním na údajné volebné machinácie spochybnila jeho víťazstvo v nedávnych prezidentských voľbách.

Za vyslovenie nedôvery vláde hlasoval ukrajinský parlament už v utorok. Návrh však neprešiel. V zákonodarnom zhromaždení totiž nemajú väčšinu ani proprezidentské sily, ani opozícia. Povestným jazýčkom na váhach sú komunisti, ktorí odmietali zúčastniť sa na hlasovaní. Ani včerajšie hlasovanie nebolo jednoduché. Parlament nebol najprv uznášaniaschopný - ráno prišlo len 215 (zo 450) poslancov. Na prijatie však bolo treba 226 hlasov. Nakoniec z 240 prítomných poslancov hlasovalo za rezolúciu 229 poslancov. Predpokladá, že koaličnú vládu zostaví dosluhujúci prezident Leonid Kučma za pomoci predsedu parlamentu Volodymyra Lytvyna. Zostavia ju na základe konzultácií so všetkým poslaneckými frakciami.
V otázke, čo krok parlamentu podľa ukrajinskej ústavy znamená a ako by sa mal zachovať Kučma, nepanuje jednoznačná zhoda. Podľa niektorých právnych expertov by mal prezident teraz vládu rozpustiť a vymenovať dočasný, úradnícky kabinet. "Náš prezident však nejednal vždy podľa ústavy," upozornil ukrajinský politológ Serhij Seheda. Podľa ústavy môže vláda po odvolaní pokračovať v činnosti ešte 60 dní.
Kučma včera vyhlásil, že vo veci odvolania vlády premiéra Viktora Janukovyča parlamentom sa bude riadiť ústavou. Hovorkyňa prezidentského paláca oznámila, že Janukovyč zostáva premiérom, kým rozhodnutie parlamentu o vyslovení nedôvery nepodpíše prezident Kučma. Jeho prípadné veto by zákonodarcovia v opakovanom hlasovaní mohli prekonať len 301 hlasmi.
Dosluhujúci prezident Leonid Kučma sa včera znovu vyslovil za zopakovanie celých parlamentných volieb od začiatku, nielen druhého kola. Jeho zrušenia sa začal u Najvyššieho súdu domáhať aj Janukovyč. Dožaduje sa toho, čo jeho rival Juščenko. Tvrdí však, že k narušeniu dochádzalo na západe Ukrajiny, kde vyhrala opozícia.
Riešiť situáciu na Ukrajine sa včera opäť pokúšali aj zahraniční sprostredkovatelia. Do Kyjeva pricestoval poľský prezident Aleksander Kwašniewski, hlava litovského štátu Valdas Adamkus, vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Javier Solana, predseda Štátnej dumy Boris Gryzlov a generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Ján Kubiš.
Poslanci rusofónnej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny hlasovali včera medzitým aj za termín konania regionálneho referenda o federatívnom usporiadaní krajiny. Určili ho na 9. január budúceho roku. Ich iniciatíva je jedným z dôsledkov súčasnej krízy na Ukrajine, ktorá vypukla po kontroverzných prezidentských voľbách.

01 - Modified: 2002-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najstabilnejší sú voliči HZDS a KDH
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:03