Reuters
StoryEditor

Brutálny boj na život a na smrť. Elitný britský vojak v tuneloch čelil prevahe, Talibancov ubil kladivom

08.07.2018, 00:00
Nemenovaný seržant, veterán z Iraku, sa rozhodol vliezť do chodby, ktorá mala na výšku len meter a pol.

Ako bitku s Vietkongom opisovali vojaci januárový zásah britského príslušníka špeciálnych jednotiek SAS v Afganistane. V tunelovom komplexe zabil troch príslušníkov Talibanu pištoľou a potom ďalších troch ubil kladivom. Po krvavom zásahu nebol schopný viac ako hodinu hovoriť.

V malom tuneli sa 29-ročný príslušník elitných vojenských jednotiek musel krčiť. V tme takmer nevidel a pretože tunel mal na šírku asi len šesťdesiat centimetrov, nemohol mať so sebou ani dlhú zbraň. V ruke držal iba pištoľ, deväťmilimetrový Glock, a v druhej kladivo.

Pozrite si aj video z boja príslušníkov SAS a amerických mariňákov proti Talibancom:

Do tunelového komplexu sa rozhodol ísť sám, respektíve nikto nechcel ísť s ním. Po útoku britských a afganských jednotiek na základňu Talibanu sa niekoľkým teroristom podarilo zo základne uniknúť skrytými chodbami, do ktorých sa sotva vošiel človek. Vojakom vraj značne pripomínali tunely, ktoré používali bojovníci Vietkongu počas vojny vo Vietname.

"Misia bola len čiastočne úspešná," uviedol nemenovaný zdroj Military Times. "Všetko vyzeralo úspešne, pretože bola zničená základňa, ale jednotky SAS išli po vysoko cenenom cieli a ten utiekol do tunelov."

Išiel do toho sám

Cieľom bol vraj jeden z vysoko postavených veliteľov Talibanu. Z afganských vojakov sa nikomu nechcelo prenasledovať Talibancov do neznámeho komplexu tunelov. Do akcie sa nakoniec pustil osamotene britský vojak.

"Bolo jasné, že nikto z Afgancov nepôjde, tak do toho išiel sám," uviedol armádny zdroj. Nemenovaný seržant, veterán z Iraku, sa rozhodol vliezť do chodby, ktorá mala na výšku len meter a pol.

V prieleze bola tma a podľa výpovede sa musel spoliehať primárne na sluch a hmat, aby mohol zasiahnuť nepriateľa. Aj napriek zníženej viditeľnosti a veľmi malej šanci na dolapenie teroristov, sa Britovi podarilo zastreliť troch Talibancov pištoľou. Tá potom však zlyhala a príslušníkovi elitných jednotiek nezostalo iné, než použiť kladivo. Vzduch bol podľa výpovede samotného vojaka ťažký a takmer sa v ňom nedalo dýchať. Aj tak sa mu však podarilo zneškodniť ďalšieho muža bez zbrane.

"Bojoval s dvomi mužmi v tme pri ústí jedného z tunelov do väčšej miestnosti, ktorá bola čiastočne osvietená sviečkou. Oboch sa mu s vypätím všetkých síl podarilo zabiť. Napadol ho potom ešte jeden, ale toho zabil jednou ranou do hlavy. Bol to brutálny boj na život a na smrť," uviedol zdroj.

Oblečenie mal premočené krvou

Keď vyšiel z tunela, bolo jeho oblečenie premočené krvou. Jeho vlastnou, ale aj mužov, ktorých zabil. V tuneli podľa ďalších vojakov strávil približne štyridsať minút. Najmenej ďalšiu hodinu však vraj vyčerpaním neprehovoril.

Svojim kolegom vraj vtedy povedal, že minúty, ktoré strávil v tuneloch, boli tie najťažšie za celú jeho vojenskú kariéru. Podobný prípad sa odohral v Sýrii v roku 2016. Tam sa pri oslobodzovaní sexuálnych otrokýň Islamského štátu jednému z britských vojakov zasekla zbraň, a musel tak použiť sekeru, aby zabil bojovníka IS.

Misia v Afganistane sa odohrala už v januári tohto roku, ale informácie o nej vyplávali na povrch až teraz. Veľká Británia má v súčasnosti v krajine približne 600 vojakov.

Väčšina z bojových jednotiek je umiestnená v Kábule a fungujú ako tréningoví dôstojníci pre afganskú armádu a políciu. Tí nebývajú zapojení do boja. Britské špeciálnej jednotky SAS sa naopak angažujú v boji proti Talibanu. Ich počet je však značne menší.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:33