Reuters
StoryEditor

Musk chce pomôcť pri záchrane chlapcov z jaskyne, ponúkol unikátne riešenie

06.07.2018, 14:54
Autor:
klkl
Firmy amerického vizionára sú už v kontakte s thajskou vládou a rokujú o možnostiach pomoci.

Miliardár a vizionár Elon Musk chce pomôcť so záchranou chlapcov, ktorí sú uväznení v thajskej jaskyni. V sérii tweetov upozornil na jeho spoločnosť The Boring Company, ktorá je "celkom dobrá v kopaní jám."

​​​Musk zároveň načrtol plán akéhosi podvodného tunela, v ktorom by cirkuloval vzduch a pomocou neho by bolo možné dostať chlapcov bezpečne z jaskyne. Tento tunel by bol podľa Muska vytvorený z nafukovacej nylonovej trubice, ktorá by sa mohla nafúknuť ako "skákací hrad". 

To, že Muskove spoločnosti SpaceX a The Boring Company komunikujú s thajskou vládou, potvrdil aj hovorca The Boring Company pre BBC. "Sme v kontakte s thajskou vládou, aby sme zistili, ako môžeme pomôcť a posielame ľudí zo SpaceX/The Boring Company zo Spojených štátov do Thajska, aby sme ponúkli pomoc na povrchu." 

​Tento krok potvrdil aj James Yenbamroong, zakladateľ a riaditeľ thajskej spoločnosti zameriavajúcej sa na satelitnú komunikáciu Mu Space Corp. Ten potvrdil, že Muskove firmy ich oslovili s prosbou o pomoc s komunikáciou s thajskou vládou. 

The Boring Company založil Musk v roku 2016. Firma sa zameriava na rýchle kopanie hlbokých tunelov, ktoré majú byť základom pre budúce formy dopravy. Tieto tunely majú byť základom aj pre Muskov Hyperloop. 

Dvanásť chlapcov vo veku 11 až 16 rokov a ich dvadsaťpäťročný futbalový tréner uviazli v jaskynnom komplexe, ktorý je dlhý zhruba desať kilometrov, našli ich až po deviatich dňoch. Odvtedy sa spustili intenzívne záchranné práce. 

01 - Modified: 2018-07-06 08:26:35 - Feat.: 0 - Title: Počas zásahu zomrel elitný potápač, ktorý pomáhal chlapcom uviaznutým v jaskyni 02 - Modified: 2018-07-03 09:15:39 - Feat.: 0 - Title: Chlapcov v thajskej jaskyni čaká pred evakuáciou až štvormesačný výcvik potápania
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:54