Reuters
StoryEditor

Kim otáča. Pchjongjang označil rokovania s Trumpovým ministrom za poľutovaniahodné, hovorí o zrade

07.07.2018, 16:47
Autor:
TASRTASR
Mike Pompeo oznámil pokrok v rokovaniach a dohodu o ďalších stretnutiach, ako aj vytvorenie pracovných skupín.

Za "poľutovaniahodné" označila v sobotu Severná Kórea rokovania na vysokej úrovni medzi USA a Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) v Pchjongjangu, na ktorých sa za americkú stranu zúčastnil minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Washington ďalej obvinila, že sa snaží jednostranne prinútiť KĽDR, aby sa vzdala svojich jadrových zbraní.

Severná Kórea zverejnila stanovisko, citované agentúrou AP, iba niekoľko hodín po tom, ako americký diplomat Pompeo skončil s vysokopostavenými predstaviteľmi KĽDR rokovania o denuklearizácii krajiny. Pompeo oznámil pokrok v rokovaniach a dohodu o ďalších stretnutiach, ako aj vytvorenie pracovných skupín.

"Domnievam sa, že sme pokročili vo všetkých častiach našich diskusií," povedal americký minister novinárom pred odletom z KĽDR do Tokia. Na rokovaniach dosiahli taktiež "dobrú dohodu o časovom pláne" denuklearizácie KĽDR.

Severná Kórea však priebeh rozhovorov komentovala omnoho kritickejšie. Spojené štáty podľa nej zradili ducha júnového summitu prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom tým, že majú "jednostranné a zlodejské" požiadavky na úplnú, overiteľnú a nezvratnú denuklearizáciu Severnej Kórey.

"Očakávali sme, že americká strana ponúkne konštruktívne opatrenia, ktoré by pomohli vybudovať dôveru založenú v duchu summitu lídrov," píše sa vo vyhlásení nemenovaného hovorcu severokórejského ministerstva zahraničných vecí, ktoré zverejnila oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA.

Výsledok následných rozhovorov však bol podľa Pchjongjangu "veľmi znepokojujúci", mohol by "odradiť našu ochotu na denuclearizáciu, ktorá bola pevná".

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-20 05:39:09 - Feat.: - Title: Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu pre strely s plochou dráhou letu 03 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 05 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:11