StoryEditor

Trumpove výroky o Mayovej vyvolali v Británii kritiku, nad Londýnom sa vznáša jeho karikatúra

13.07.2018, 11:49
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Trump počas návštevy Británie poskytol rozhovor, v ktorom kritizoval Mayovú za jej postoj k brexitu.

Kritika amerického prezidenta Donalda Trumpa britskej premiérky Theresy Mayovej v rozhovore s bulvárnym denníkom The Sun v deň jeho návštevy v Británii dominuje dnes spravodajstvu britských médií. Trumpove nediplomatické výroky kritizujú niektorí britskí politici.

Trump odmietol návrhy Mayovej na "mäkký" brexit, píšu The Times. Myslel som, že vy Briti chcete brexit, píše o Trumpovi na prvej stránke pravicový bulvár Daily Mail. The Sun, ktorému Trump dlhé interview poskytol, má na prvej stránke titulok s parafrázou Trumpových výrokov Mayová zničila brexit ... obchodná dohoda s USA sa ruší.

Boris Johnson by bol hrozný premiér

Mayovej sa zastala labouristická tieňová ministerka zahraničia Emily Thornberryová. "Donald Trump sa chová mimoriadne surovo. Ona je hostiteľka. Čo ho jeho matka učila?" povedala Thornberryová. Podľa nej komentáre o brexitovej stratégii Mayovej a tvrdenie, že by Boris Johnson bol "skvelý premiér" sú "jedna hrubosť za druhou".

Konzervatívna poslankyňa Sarah Wollastonová uviedla, že Trump je "odhodlaný uraziť" Mayovú. Táto rozdeľujúca rétorika je odpudivá, dodala poslankyňa s tým, že "ak pritakanie Trumpovmu svetonázoru je cenou za dohodu, tak to nestojí za to".

Konzervatívna poslankyňa a námestníčka ministra pre kultúru, médiá a šport Margot Jamesová na twitteri napísala "Nie, pán prezident. Boris Johnson by bol hrozný premiér". Námestník ministra školstva Sam Gyimah sa na twitteri spýtal "Kde je vaša výchova, pán prezident?"

Naopak predný stúpenec radikálneho odchode Británie z EÚ a vnútrostranícky súper Mayovej, konzervatívny poslanec Jacob Rees-Mogg sa domnieva, že Trumpove výroky o obchodnej dohode sú "úplne rozumné". "Británia chce obchodnú dohodu s Donaldom Trumpom a on povedal: ak chcete obchodnú dohodu so Spojenými štátmi, takto sa to nerobí," povedal Rees-Mogg rozhlasu BBC. "Je úplne rozumné, keď americký prezident niečo také povie."

Sám The Sun uvádza, že Trump v rozhovore odhodil diplomatické zvyklosti, keď kritizoval Mayovú za to, ako vyjednáva o brexite, a chválil Borisa Johnsona ako "skvelého" budúceho premiéra. Denník napísal, že rozhovor prileje nitroglycerín do už teraz tlejúcej vzbury stúpencov tvrdého brexitu proti premiérke.

The Guardian označuje interview za "mimoriadne". Zdôrazňuje, že Theresa Mayová bude pod veľkým tlakom, keď sa bude snažiť pri dnešnom rokovaní s Donaldom Trumpom zabezpečiť obchodnú dohodu so Spojenými štátmi len pár hodín po tom, čo uviedol, že jej návrhy na mäkký brexit takú dohodu "zabijú".

Turné zamerané na globálny rozvrat

Americký denník The New York Times označil Trumpove výroky za "pozoruhodné porušenie tradičného protokolu". Podľa denníka predviedol v plnej sile svoj štýl konfrontačnej a rozkladnej diplomacie, keď "podkopal premiérku Mayovú len pár hodín po prílete do jej krajiny".

Newyorský denník zhrnul Trumpovo štvrtkové vystúpenie na summite NATO a začiatok návštevy v Británii za "turné zamerané na globálny rozvrat, ktorému sa nepodobá nič, čo by urobil ktorýkoľvek nedávny americký vodca".

Diplomatický komentátor televízie Sky News napísal, že by od Mayovej bolo naivné očakávať od Trumpovej návštevy zaručené výsledky. Prezident bude nadšený z pompy z večere v Blenheim Palace a hlavne z čaju u kráľovnej. Ale Theresa Mayová by bola naivná, keby si myslela, že za to niečo dostane. Teraz vie, že Trump ukazuje vďačnosť slovami, ktoré len ďalej oslabujú jej už tak krehkú pozíciu. Ale nemala by byť prekvapená. Stačí sa opýtať francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, napísal komentátor Sky News.

Napriek všetkému Macronovmu úsiliu sa Donald Trump správal hrozne na summite skupiny G7 v Québecu a oslabil celé západné spojenectvo. Jeho vystúpenie v NATO bolo rovnako mimoriadne. Jeho póza, pokiaľ ide o náklady na zbrojenie, sa asi páči jeho stúpencom doma, ktorí veria, že Ameriku okrádajú inštitúcie ako NATO. Ale predviedol neznalosť základných vecí a napriek tomu, že tvrdil opak, NATO zanechal oslabené. Vladimírovi Putinovi sa to musí páčiť, dodal komentátor Sky News.

Protesty v Londýne

Počas návštevy amerického prezidenta v Británii prebiehajú protesty proti jeho politike. Demonštranti v centre Londýna vypustili v piatok veľký oranžový balón zobrazujúci šéfa Bieleho domu ako rozčúlené, panovačné dieťa s mobilným telefónom v ruke. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Vypustenie balóna zosmiešňujúceho amerického prezidenta povolil vo štvrtok starosta Londýna Sadiq Khan, ktorý však zároveň demonštrantov upozornil, že protesty proti Trumpovej návšteve musia prebiehať pokojne a v dobrej nálade.

01 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:37