František Vlček, MAFRA
StoryEditor

V Česku končí už druhý minister kvôli plagiátorstvu. Krčál mal podvádzať v bakalárskej práci

17.07.2018, 15:15
Po ministerke spravodlivosti končí aj minister práce a sociálnych vecí.

Minister práce a sociálnych vecí Petr Krčál na mimoriadnej tlačovke oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie. Urobil tak v súvislosti s podozrením z plagiátu vo svojej bakalárskej práci.

"Dnes som ponúkol predsedovi strany Jánovi Hamáčkovi rezignáciu a neskôr pridám aj demisiu člena vlády," uviedol Krčál v utorok na tlačovej konferencii. Pripustil zároveň, že v jeho bakalárskej práci mohlo dôjsť k pochybeniu.

"Za štandardnej politickej situácie by som ich nepovažoval za natoľko zásadné, aby ohrozili moje postavenie ministra práce a sociálnych vecí. Za súčasnej politickej situácie a vzhľadom k tomu, akú prácu dalo zostavenie vlády s dôverou, však nechcem byť záťažou ako pre vládu, ako aj pre sociálnu demokraciu," odôvodnil svoje rozhodnutie. Dodal, že nechce takisto zaťažovať svoju rodinu a ohrozovať svoje zdravie.

Rovnako ako aj bývalá ministerka Malá sa najskôr snažil brániť, ale nakoniec sa rozhodol z ministerstva odísť. V pondelok český portál Seznam Správy uviedol informácie o tom, že jeho text obsahuje 25 strán, ktoré bez citácie vychádzajú z cudzej práce.

Pri štúdiu na Inštitúte interdisciplinárnych štúdií Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne Krčál čiastočne opísal bakalársku prácu Marie Doležalovej.

V práci na tému Mládež a voľný čas sa vyskytuje najmenej 25 strán, ktoré bez citovania vychádzajú z cudzieho textu. Jedná sa o necitované odseky z odborných kníh, najviac sa ale text zhoduje práve s bakalársku prácou Doležalovej, študentky toho istého inštitútu, ktorá na škole obhájila bakalársku prácu o rok skôr ako Krčál.

Krčál má bakalársky titul zo sociálnej pedagogiky a magisterský titul z roku 2009 z andragogiky a riadenia ľudských zdrojov. Ten získal na Univerzite Jána Amosa Komenského v Prahe. Oba dva tituly aktívne využíva, okrem iného vo svojej prezentácii na stránkach ministerstva.

Univerzita Tomáša Baťu v Zlíne v utorok pre podozrenie z plagiátorstva tiež začala kontrolu bakalárskej práce bývalého ministra.

Krčál bol uvedený do funkcie 27. júna a bol menovaný Milošom Zemanom spolu s ďalšími ministrami.

01 - Modified: 2021-10-10 11:11:02 - Feat.: - Title: Bittó Cigániková: Zníženie platieb za poistencov štátu je problémom 02 - Modified: 2021-02-04 11:26:07 - Feat.: - Title: Toto je desať účinných trikov na zvýšenie vášho sebavedomia 03 - Modified: 2018-12-22 09:22:59 - Feat.: - Title: Zistite, či ste psychopat. Ak pijete čiernu horkú kávu 04 - Modified: 2018-10-01 12:05:25 - Feat.: - Title: Osobnosť švédskej kultúry, zapletenú do škandálu okolo nobeloviek, odsúdili 05 - Modified: 2018-08-08 08:25:10 - Feat.: - Title: Do Kočnerovej vily sa vlámal zlodej. Trezor však nedokázal otvoriť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:00