StoryEditor

Thajských chlapcov prepustili z nemocnice. V jaskyni pili vodu zo stien a snívali o vyprážanej ryži

18.07.2018, 15:06
Dvanásť mladých futbalistov a ich tréner, ktorí boli zachránení z jaskynného komplexu na severe Thajska, boli prepustení z nemocnice.

Mladí futbalisti na tlačovej konferencii po prepustení z nemocnice povedali, že v jaskyni pili vodu zo stien a snívali o vyprážanej ryži. Niekoľko z nich sa chce v budúcnosti pridať k thajskému námorníctvu.

Tlačová konferencia začala videom z nemocnice, kde sa chlapci po evakuácii z jaskyne zotavovali. Chlapci vo videu poďakovali nemocničnému personálu. Niekoľko zdravotníkov sa vyjadrilo k zdravotnému stavu mladých futbalistov. Podľa nich sa im vrátila sila, pribrali tri kilogramy a tešia sa domov. Ich psychické zdravie je vraj vďaka silnej podpore okolia tiež v poriadku, povedal psychológ.

Neuvedomili si, ako vysoko môže voda stúpnuť 

Chlapci popísali "zázračný moment", keď ich v jaskyni objavil prvý potápač. Na otázku, komu fandili na futbalovom šampionáte, odpovedali, že väčšina z nich podporovala Francúzsko.

Pri výlete do jaskyne si športovci neuvedomili, ako vysoko môže voda stúpnuť. "Keď nám došlo, že sme uviazli, začali sme plávať. Všetci vieme plávať," povedal dvadsaťpäťročný tréner Ake. Plávaniu sa vraj pravidelne venujú po futbalových tréningoch.

Tréner chlapcov na začiatku upokojoval, že voda druhý deň klesne a niekto pre nich príde. Po celú dobu sa snažili zostať blízko steny, z ktorej kvapkala voda. Podľa trénera bola čistá a chlapci ju po celý čas pili. "Žiadne jedlo sme nemali, pili sme len vodu," povedal jeden z chlapcov.

Snívali o vyprážanej ryži

Na otázku, o čom premýšľali, keď mali hlad, jeden z chlapcov odpovedal, že sníval o vyprážanej ryži. Niektorí o svojich obľúbených pokrmoch údajne hovorili aj zo spánku. Jeden z chlapcov zase priznal, že sa mu hlavou preháňali starosti ohľadom domácich úloh. Čas si tiež krátili kopaním, pretože sa na začiatku domnievali, že by sa von mohli prehrabať. Potom, čo ich objavili potápači, s nimi niektorí členovia námorníctva Navy Seal hrali dámu.

Keď prišla reč na potápača Samanu Kunana, vyjadrili futbalisti ľútosť. "Cítili sme vinu za jeho smrť," povedal na tlačovej konferencii tréner. Chlapci mu napísali list, ktorý bude odovzdaný jeho rodine. "Ďakujem ti z celého srdca," stálo v jednom zo odkazov.

V budúcnosti sa chlapci chcú stať profesionálnymi futbalistami či vedúcimi spoločností. Päť z nich novinárom oznámilo, že sa chcú pripojiť k thajskému námorníctvu Navy Seal, čo v sále vyvolalo potlesk.

Úrady sa obávali dopadu pozornosti médií a slávy na psychické zdravie detí, a tak bola konferencia pozorne moderovaná. Novinári otázky odovzdali vopred a musel ich schváliť psychológ. Odsúhlasené otázky chlapcom kládol moderátor.

Po konferencii boli chlapci poslaní domov k svojim rodičom a novinári budú mať na 30 dní zakázané mladých športovcov spovedať. Jeden z článkov thajského zákona na ochranu detí pamätá aj na ochranu osôb mladších ako 18 rokov, ktorým by záujem médií mohol privodiť emočnú ujmu, alebo poškodiť reputáciu.

18 dní v podzemí

Chlapci a ich tréner uviazli v jaskyni Tcham Luang Nang Non na severe krajiny 23. júna, keď ich prekvapila stúpajúca hladina vody, pred ktorou sa ukryli v sieni asi štyri kilometre od vchodu, kde ich nakoniec voda uväznila. Záchranári vstúpili do komplexu o dva dni neskôr a našli tam veci chlapcov.

8. júla začali úrady vyslobodzovanie. To sa podarilo v troch etapách a 10. júla, teda po 18 dňoch, boli všetci uväznení chlapci vrátane trénera späť na slobode. Okrem príslušníkov thajského námorníctva sa do akcie zapojili aj štyria skúsení britskí jaskynní potápači, niekoľko expertov americkej armády a záchranári z Číny, Austrálie, Barmy alebo Laosu.

Po evakuácii z jaskynného komplexu boli chlapci vo veku 11 až 16 rokov a ich 25-ročný tréner prevezení do nemocnice na severe krajiny.

01 - Modified: 2022-03-27 16:08:39 - Feat.: - Title: VIDEO Vietnamcovi chýbala manželka, vybral sa za ňou z Thajska do Indie na nafukovacom člne 02 - Modified: 2022-01-29 14:32:47 - Feat.: - Title: Ekologická katastrofa zničila turistami milovanú pláž. Čistenie ropnej škvrny potrvá týždne 03 - Modified: 2022-01-29 14:12:05 - Feat.: - Title: Ropná škvrna zavrela známu tropickú pláž, znečistenie budú odstraňovať mesiac 04 - Modified: 2021-12-29 09:43:14 - Feat.: - Title: Vitaj v parku obrích penisov. Gigantické údy ti majú splniť priania 05 - Modified: 2021-12-02 13:27:28 - Feat.: - Title: V čom spočíva najväčšia výhoda rozvíjajúcich sa trhov?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:22