Reuters
StoryEditor

"Čiernohorci sú agresívni." Trump ich spojil s možným vypuknutím tretej svetovej vojny

19.07.2018, 16:40
Autor:
ČTKČTK
Prispievame k mieru v Európe, bránia sa Čiernohorci voči Trumpovým slovám.

Čierna Hora sa bráni obvineniam, ktoré v rozhovore s televíznou Fox News vyslovil americký prezident Donald Trump. Ten naznačil, že agresivita Čiernej Hory ako člena NATO by mohla rozpútať tretiu svetovú vojnu.

Čierna Hora prispieva k mieru a stabilite nielen v Európe, ale na celom svete, spolu s americkými vojakmi v Afganistane, napísala čiernohorská vláda vo vyhlásení, ktoré, ako uvádza, zverejnila kvôli veľkému záujmu zo strany domácich i zahraničných médií.

Čiernohorci sú agresívni ľudia, tvrdí Trump

Rozhovor so šéfom Bieleho domu bol natočený v pondelok po Trumpovom summite s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a televízia ho odvysielala v utorok v noci.

Moderátor sa v rámci debaty o článku 5 zmluvy o NATO, ktorý sa týka spoločnej obrany aliancie, spýtal, prečo by mal jeho syn ísť brániť Čiernu Horu, keby bola napadnutá.

"Rozumiem tomu, čo hovoríte. Pokladám si rovnakú otázku," odpovedal prezident. "Viete, Čierna Hora je drobná krajina s veľmi silnými ľuďmi. Sú to veľmi agresívni ľudia, môžu sa stať bojovnými a blahoželám, máte tú tretiu svetovú vojnu," povedal.

Čierna Hora s populáciou okolo 630-tisíc obyvateľov sa stala 29. členskou krajinou NATO vlani, čo pobúrilo Moskvu, poznamenal k tomu britský denník The Guardian. Čiernohorskú armádu tvorí asi dvetisíc osôb.

Američania nechcú, aby boli zabíjaní za iných

Podľa čiernohorského premiéra Duška Markoviča svoj komentár Trump predniesol v súvislosti s diskusiami o financovaní NATO, kde sa usiluje o to, aby aliančné krajiny prispievali na obranu viac ako doteraz.

"Vo svojej odpovedi (na otázku moderátora) povedal, že čiernohorský národ je statočný a že nechce, aby americkí občania bojovali a boli zabíjaní za iné krajiny NATO," vyhlásil podľa denníka Vijesti Marković v stredu večer v čiernohorskom parlamente.

Dodal, že Trump s podobným vyjadrením o tom, že nechce, aby jeho vojaci bojovali za druhých, vystúpil už minulý týždeň na summite NATO.

Článok 5 sa aktivoval len raz

Severoatlantická aliancia zatiaľ aktivovala článok 5 iba raz po teroristických útokoch v New Yorku a Washingtone z 11. septembra 2001. Podľa piateho článku považujú členské štáty ozbrojený útok proti jednému alebo viacerým z nich, a to v Európe alebo v Severnej Amerike, za útok proti všetkým a zaväzujú sa v takomto prípade prispieť na pomoc napadnutým členom vrátane použitia ozbrojenej sily.

"Trump zasial ďalšie pochybnosti o tom, či by Spojené štáty pod jeho vedením bránili našich spojencov. Ďalší darček pre Putina," komentoval na twitteri prezidentovho slová Nicholas Burns, ktorý sa krátko pred 11. septembrom 2001 stal americkým veľvyslancom pri NATO a zastával túto funkciu do marca 2005.

Reakcia Čiernej Hory

Čiernohorská vláda dnes v reakcii na Trumpove slová zverejnila vyhlásenie, v ktorom však americký prezident nie je nijako spomenutý.

"Čierna Hora je hrdá na svoju históriu a tradície a mierumilovnú politiku, ktorá ju dostala do pozície stabilizovanej krajiny v regióne a jediného štátu, v ktorom počas rozpadu Juhoslávie nevypukla vojna," uviedol kabinet.

"Naša krajina bola tou prvou v Európe, ktorá sa postavila fašizmu a dnes, ako členský štát NATO a kandidát na členstvo v EÚ, prispieva k mieru a stabilite nielen v Európe, ale aj po celom svete, spolu s americkými vojakmi v Afganistane," dodal.

Čierna Hora podľa vlády "buduje priateľstvá a nikdy žiadne nestratila". Na druhej strane je však odhodlaná chrániť a brániť svoje národné záujmy. "V dnešnom svete nezáleží na tom, aký veľký či malý štát ste, ale na tom, do akej miery ctíte hodnoty slobody, solidarity a demokracie. Preto je priateľstvo a spojenectvo Čiernej Hory a Spojených štátov amerických silné a trvalé," uzatvára vo svojom vyhlásení čiernohorská vláda.

Niektorí komentátori v súvislosti so vzťahom Trumpa k Čiernej Hore pripomínajú incident z minuloročného summitu NATO, kde americký prezident pri zhromažďovaní sa k spoločnej fotografiu odstrčil čiernohorského premiéra.

01 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-14 11:25:15 - Feat.: - Title: NATO označilo útok Iránu na Izrael za "eskaláciu" a tiež vyzvalo na zdržanlivosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:03