Reuters
StoryEditor

Putin varoval NATO pred prijatím Ukrajiny a Gruzínska

19.07.2018, 21:56
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident prisľúbil, že ruská reakcia na priblíženie NATO k ruským hraniciam bude "krajne negatívna".

Ruský prezident Vladimir Putin dnes varoval Severoatlantickú alianciu pred zbližovaním s Gruzínskom a Ukrajinou, ktoré - k veľkému rozhorčenie Moskvy - prejavujú želanie vstúpiť do NATO. Alianciu vníma Moskva ako nepriateľské zoskupenie a vyjadruje výhrady proti jej ďalšiemu rozširovaniu.

"Budeme reagovať úmerne na podobné agresívne kroky, ktoré predstavujú priame ohrozenie Ruska," vyhlásil Putin na porade s ruskými veľvyslancami, zvolanými do Moskvy. "Naši kolegovia, ktorí sa snažia situáciu zhoršiť a usilujú o vtiahnutie okrem iného Ukrajiny a Gruzínska na obežnú dráhu aliancie, by mali uvažovať o možných dôsledkoch takejto nezodpovednej politiky," dodal.

"Kľúč na zabezpečenie stability tkvie najmä v rozširovaní spolupráce a obnovovanie dôvery, a nie vo vytváraní nových základní a vojenskej infraštruktúry NATO pri ruských hraniciach," apeloval ruský prezident.

Ukrajina a Gruzínsko susedia s Ruskom. Za sovietskych a ešte skôr cárskych čias sa obom krajinám vládlo z Moskvy.

Putin na porade podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že o veci rokoval s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v pondelok v Helsinkách.

Server Newsru.com pripomenul, že proti prípadnému vstupu Ukrajiny a Gruzínska do NATO sa Putin ohradil tiež v nedávnom rozhovore televízie Fox News v Helsinkách. Prisľúbil vtedy, že ruská reakcia na priblíženie NATO k ruským hraniciam bude "krajne negatívna".

V reakcii na to generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg počas schôdzky s gruzínskym premiérom Mamukom Bachtadzem vyhlásil, že Rusko nemá právo rozhodovať za iné krajiny, čo majú alebo nemajú urobiť. "Iba 29 krajín - členovia NATO a Gruzínsko ako kandidátska krajina - môžu rozhodnúť, kedy sa Gruzínsko stane členom aliancie," povedal.

Server tiež pripomenul, že Putin pred desiatimi rokmi počas rokovaní za zatvorenými dverami na summite NATO v Bukurešti údajne kričal na vtedajšieho prezidenta Georgea Busha, že "Ukrajina ani nie je štát!" a dal jednoznačne najavo, že pokiaľ budú susedné krajiny prijaté do NATO, prestane ako štát existovať.

Ruskí vojaci vstúpili v roku 2008 do dvoch odštiepeneckých gruzínskych provincií, Abcházsko a Južné Osetsko, a v roku 2014 Rusko anektovalo ukrajinský Krym a následne v Donbase na východe Ukrajiny prepuklo povstanie proruských separatistov.

Podľa aliančných pravidiel krajiny, ktoré vedú územné spory, sa nemôžu pripojiť k NATO.

Putin na porade veľvyslancov dnes tiež varoval, že vidí vážne riziká vyhrotenia konfliktu v Donbase.

01 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 02 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:01