Reuters
StoryEditor

Trump pozval Putina do USA. Jeho šéf tajných služieb o tom nevedel

20.07.2018, 07:43
Autor:
TASRTASR
Vyhlásil tiež, že nevie nič o obsahu súkromných rozhovorov medzi Trumpom a Putinom v Helsinkách.

Šéf amerických tajných služieb (DNI) Dan Coats nevedel, že americký prezident Donald Trump pozýva ruského prezidenta Vladimira Putina do Bieleho domu.

V reakcii na tweet Bieleho domu, ktorý informoval, že Trump poveril svojho poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona, aby pozval Putina do Washingtonu, Coats podľa agentúry AP uviedol, že o tom nebol upovedomený. Dodal, že "to (stretnutie) bude zaujímavé".

Vyhlásil tiež, že nevie nič o obsahu súkromných rozhovorov medzi Trumpom a Putinom v Helsinkách.

"To je výsada prezidenta," povedal Coats. "Ak by sa ma bol  pýtal, ako by sa (to stretnutie) malo odohrať, navrhol by som iný spôsob," poznamenal Coats, keď sa vyjadroval k formátu schôdzky prezidentov Putina a Trumpa, ktoré sa konalo medzi štyrmi očami za prítomnosti tlmočníkov. Coats podotkol, že "tam je vždy riziko", že Putin si schôdzku zaznamenáva.

V rozhovore pre televíziu CBS Coats okrem toho priznal, že on sám - ako šéf DNI - doteraz nevie, čo sa na tejto schôdzke Putina s Trumpom dialo. 

Trump a Putin sa v Helsinkách stretli 16. júla. Šlo o ich prvé plnohodnotné bilaterálne rokovanie od Trumpovho zvolenia za prezidenta USA vo voľbách v roku 2016.

Dovtedy mali za sebou len niekoľko krátkych osobných rozhovorov, ktoré sa konali počas multilaterálnych medzinárodných summitov.

Tlačová konferencia Trumpa a Putina v Helsinkách:

 Ako vo štvrtok na brífingu uviedla hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová, diskusie o príprave stretnutia Trumpa s Putinom už prebiehajú. 

Podľa AP sa predpokladá, že ich schôdzka sa bude konať v Bielom dome. Sandersová však vo štvrtok nepovedala, kde sa prezidenti USA a Ruska stretnú.

 Samotný Trump v jednom zo svojich štvrtkových tweetov venovaných Putinovi a ich nedávnej schôdzke v Helsinkách napísal, že sa teší "na naše druhé stretnutie". Podľa Bieleho domu by sa malo uskutočniť na jeseň.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:11