Ruský prezident Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Putin osobne nariadil zasahovanie do amerických volieb, vyplýva z utajenej správy

20.07.2018, 10:53
Autor:
ČTKČTK
Denník The New York Times uvádza, že Trump obdržal tajnú správu, kde boli dôkazy o Putinovom nariadení ovplyvniť prezidentské voľby.

Donald Trump dostal vlani v januári dva týždne pred svojou inauguráciou prísne tajnú špionážnu správu, podľa ktorej ruský prezident Vladimír Putin osobne nariadil rozsiahle kybernetické útoky s cieľom ovplyvniť prezidentské voľby v roku 2016. Napísal to vo štvrtok denník The New York Times s odvolaním sa na nemenované osoby , ktoré boli pri odovzdaní informácií prítomné.

Trump sa zdal byť presvedčený 

Medzi dôkazmi boli podľa newyorského denníka e-maily a textové správy ruských vojakov a informácie prísne tajného zdroja blízkeho Putinovi, ktorý Ústrednej spravodajskej službe (CIA) opísal, ako sa Kremeľ rozhodol spustiť svoju hackerskú a dezinformačnú kampaň. Podľa očitých svedkov sa Trump zdal byť "so zdráhaním presvedčený".

Denník uvádza, že minuloročnej januárovej schôdzky v newyorskom sídle prezidenta Trump Tower sa zúčastnili vtedajší šéf CIA John Brennan, James Clapper, ktorý bol vtedy riaditeľom spravodajských služieb, a admirál Michael Rogers, bývalý riaditeľ Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA).

Medzi prítomnými bol aj vtedajší šéf FBI James Comey, ktorého Trump vlani v máji z funkcie odvolal. Všetci štyria podľa The New York Times "popísali reťazec spravodajských informácií, ktoré ich presvedčili o Putinovej úlohe vo volebnom zasahovaní".

Medzi dôkazmi bola e-mailová korešpondencia americkej Demokratickej strany, ukradnutá hackermi, ktorú britské, holandské a americké spravodajské služby objavili v tajných komunikačných sieťach ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Zápas muža proti mužovi

Putinovu osobnú rolu potvrdili aj ľudské zdroje. Jeden z nich bol podľa newyorského denníka tak citlivý, že o ňom Brennan odmietol hovoriť dokonca aj na spravodajských konferenciách bývalej vlády Baracka Obamu. Prezidenta informoval Brennan zvláštnou cestou samostatne.

Ruské hackerské skupiny sa podľa amerického denníka zapojili do kybernetických útokov proti systémom elektronickej pošty ministerstva zahraničia a Bieleho domu v rokoch 2014 a 2015 a do útoku proti generálnemu štábu americkej armády.

Vysoký predstaviteľ NSA opísal boj s ruskými hackermi v elektronických systémoch Bieleho domu ako "zápas muža proti mužovi", napísal The New York Times.

Donald Trump hovoril o zasahovaní do amerických volieb, neskôr svoj výrok opravil:

01 - Modified: 2024-04-21 11:49:04 - Feat.: - Title: Navaľná: Putin je nevypočítateľný, môže použiť jadrové zbrane 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:02