Reuters
StoryEditor

Putin navrhol Trumpovi, ako vyriešiť konflikt na Ukrajine. Chce usporiadať referendum

20.07.2018, 12:42
Autor:
ČTKČTK
Na summite v Helsinkách Putin navrhol Trumpovi usporiadanie referenda v separatistami ovládaných oblastiach Donbasu.

Ruský prezident Vladimir Putin na pondelňajšej schôdzke v Helsinkách svojmu americkému náprotivku Donaldovi Trumpovi navrhol usporiadať referendum v separatistami ovládaných oblastiach Donbasu, ktoré by pomohlo vyriešiť konflikt na východe Ukrajiny.

Uviedla to dnes agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dva zdroje oboznámené s Putinovým vystúpením pred ruskými veľvyslancami za zatvorenými dverami. Informáciu neskôr potvrdil ruský veľvyslanec vo Washingtone.

Tlačová konferencia Donalda Trumpa a Vladimira Putina po stretnutí v Helsinkách:

Riešenie dlhoročného konfliktu

Trump na twitteri označil schôdzku s Putinom za "veľký úspech" a bez ďalších podrobností sa zmienil o tom, že rokovali okrem iného o Ukrajine. Podrobnosti ohľadne toho, o čom obaja prezidenti hovorili, zostávajú však skromné. Putin podľa agentúry Bloomberg vykreslil svoj návrh ohľadom referenda pod medzinárodným dohľadom na východe Ukrajiny ako dôkaz snahy vyriešiť štyri roky trvajúci konflikt.

Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov dnes na medzinárodnej konferencii v Moskve informáciu o referende potvrdil. Povedal, že táto otázka bola na summite prejednávaná a že Putin predložil Trumpovi "konkrétne návrhy", ako ukrajinský konflikt ukončiť.

Antonov bol členom delegácie, ktorá v pondelok v Helsinkách s ruskými partnermi rokovala. Dvojhodinovej dôvernej schôdzky Putina s Trumpom sa však rovnako ako žiadny z členov ruskej či americkej delegácie nezúčastnil.

Putinove návrhy sú vždy podfuk

Oficiálne miesta v Kyjeve zatiaľ k informáciám o možnom referende mlčia. Len bývalý ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, predseda strany Ľudový front podporujúci vládu, dnes takúto možnosť odmietol.

"Ukrajina neprijme žiadny tajný plán ohľadom Donbasu, ktorý predložila ruská strana na summite v Helsinkách," citovala ukrajinského politika agentúra Unian. "Návrhy Putina sú vždy podfuk, radíme všetkým partnerom, aby nepodliehali ilúziám," odkázal Jaceňuk do Washingtonu.

Putinove návrhy znepokojujú ukrajinských predstaviteľa o to viac, že Trump minulý týždeň ponechal otvorenú možnosť uznať ruskú anexii Krymu, po ktorej nasledovalo povstanie separatistov v Donbase, poznamenal Bloomberg. Kyjev ponúkol oblastiam ovládaných separatistami autonómiu pod svojou vládou a podporuje myšlienku rozmiestniť tu medzinárodné mierové sily.

V Donbase separatisti v máji 2014 usporiadali referendum o vyhlásení nezávislosti, ktoré USA a EÚ odmietli a Kyjev ho označil za frašku. Rusko uviedlo, že rešpektuje hlasovanie, podľa ktorého 96 percent voličov podporilo odtrhnutie od Ukrajiny. Vlani Putin rozhneval ukrajinského prezidenta Petra Porošenko rozhodnutím uznávať dokumenty a doklady vydané separatistami.

Igor Plotnickij, jeden z vodcov separatistov v Donbasu, tvrdí, že keby sa na východe Ukrajiny konalo referendum, dopadlo by rovnako ako na Kryme, ktorý hlasoval za pripojenie k Rusku. Podľa zdroja agentúry Interfax však návrh na referendum, prejednávaný na summite v Helsinkách, s "krymským scenárom" nepočíta.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:43