Reuters
StoryEditor

Putin pozval Trumpa do Moskvy. Obaja sú na stretnutie pripravení, zdôraznil šéf Kremľa

27.07.2018, 15:12
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident je presvedčený, že Rusko a Spojené štáty spolu musia hovoriť o globálnych konfliktoch a tiež o dohode s Iránom.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes oznámil, že pozval amerického prezidenta Donalda Trumpa do Moskvy.

Obaja sú na stretnutie pripravení, musia však k nemu byť vytvorené vhodné podmienky, zdôraznil podľa agentúry Reuters šéf Kremľa, ktorý je na summite veľkých rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS v juhoafrickej metropole Pretórii.

"Pokiaľ ide o stretnutie, dobre chápem, čo povedal prezident Trump, ktorý si želá uskutočniť ďalšie stretnutia. Som na to pripravený. Ale je potrebné, aby k tomu boli primerané podmienky, aby sa tieto podmienky vytvárali. Vrátane toho, že sme pripravení na takéto stretnutie aj v našich krajinách. Sme pripravení pozvať prezidenta Trumpa do Moskvy. Takéto pozvanie má, hovoril som mu o tom," povedal Putin na tlačovej konferencii podľa agentúry RIA Novosti. V polovici júla sa už prezidenti stretli vo fínskej metropole Helsinki.

Ruský vodca zdôraznil, že je pripravený stretnúť sa s Trumpom aj v hlavnom meste USA. "Som pripravený ísť aj do Washingtonu. Ale opakujem ešte raz, že ak tam budú vytvorené zodpovedajúce podmienky pre prácu," povedal.

Putin uviedol, že sú s Trumpom v kontakte. Ruský prezident je presvedčený, že Rusko a Spojené štáty spolu musia hovoriť o globálnych konfliktoch a tiež o dohode s Iránom. Ďalej zdôraznil, že je v záujme Ruska aj USA predĺžiť platnosť dohôd o kontrole zbraní.

Putin tiež poznamenal, že obe krajiny plánujú kontakty na najvyššej úrovni aj počas summitu veľkých ekonomík G20, ako aj na ďalších medzinárodných podujatiach. "Tak teda, nehľadiac na všetky problémy, v danom prípade na vnútropolitické problémy USA, naše kontakty pokračujú," zdôraznil podľa agenturry Interfax.

Po summite oboch prezidentov, ktorý sa konal v Helsinkách 16. júla, Biely dom oznámil, že diplomatickou cestou pozval Putina na návštevu Washingtonu na jeseň. Bezpečnostný poradca Bieleho domu John Bolton však v stredu spresnil, že budúce stretnutie oboch prezidentov by sa malo konať najskôr budúci rok, až sa Trump zbaví záťaže vyšetrovania údajného ruského vplyvu na americké prezidentské voľby.

Médiá špekulovali, že prezidenti by sa mohli zísť v septembri počas zasadania Valného zhromaždenia OSN, ale Moskva túto možnosť vylúčila s tým, že Putin na schôdzu OSN zrejme nepríde.

Donald Trump a Vladimir Putin sa naposledy stretli na summite v Helsinkách:

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 03 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 04 - Modified: 2024-04-17 11:15:19 - Feat.: - Title: Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa stala spolužiačka Putina. Rozhodnutie prijali jednohlasne 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:22