Maďarský premiér Viktor OrbánReuters
StoryEditor

Orbán kritizuje Francúzsko: Nedovolím, aby riadili úniu

28.07.2018, 09:43
Autor:
ČTKČTK
Kľúčové pre ďalší rozvoj Európskej únie majú byť budúcoročné voľby do EP.

Maďarský premiér Viktor Orbán si neželá Európsku úniu riadenú Francúzskom. Povedal to v rozhovore poskytnutom nemeckému denníku Bild. V tejto súvislosti tiež označil blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu za "rozhodujúci" moment.

"Ešte nikdy nás nečakali voľby s tak rozhodujúcim významom," zdôraznil predseda maďarskej vlády v súvislosti s voľbami, ktoré sa v Európskej únii uskutočnia budúci rok.

"Predovšetkým Nemci by mali byť bdelí. Existuje francúzska koncepcia, ktorá v podstate znamená francúzske vedenie Európy zaplatené nemeckými peniazmi," vyhlásil Orbán bez toho, aby v tejto súvislosti konkrétne menoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona ako autora tejto koncepcie.

"To je niečo, čo odmietam. Neželám si Európsku úniu pod vedením Francúzska. (...) Európania by tomu mali rozumieť a je potrebné vyčkať na európske voľby, skôr než budú prijaté dôležité rozhodnutia," o rozpočte alebo o imigrácii, uviedol maďarský premiér.

Agentúra AFP v tejto súvislosti poznamenala, že prezident Macron začiatkom júla povedal, že "skutočná hranica v Európe" je vedená medzi "stúpencami pokroku" a "nacionalistami" a že ich konfrontácia bude ústredným bodom volieb do Európskeho parlamentu v roku 2019.

Viktor Orbán je známy ako jeden z najrozhodnejších odporcov imigrácie v Európskej únii a Maďarsko pod jeho vedením prijalo niekoľko tvrdých protiimigračních opatrení.

Macronovi sa na druhej strane nepáči, že niektoré štáty, medzi ktoré patria popri Maďarsku aj ďalšie krajiny višegrádskej skupiny vrátane Slovenska, nechcú vyjadriť unijnú solidaritu preberaním migrantov.

V HNtelevízii si pozrite aj archívny rozhovor o politike Viktora Orbána:

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:19