Reuters
StoryEditor

Napätie kvôli zadržiavanému pastorovi pokračuje. Erdogan odmieta Trumpove hrozby

29.07.2018, 11:40
Autor:
ČTKČTK
Trump pohrozil Turecku uvalením sankcií, ak neprepustí amerického pastora

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že Turecko bude naďalej trvať na svojom aj potom, čo mu americký prezident Donald Trump pohrozil sankciami, ak neprepustí zadržiavaného amerického pastora. Ak USA nezmení tento postoj, prídu o silného a úprimného partnera, varoval Erdogan podľa televíznej stanice Habertürk.

"Keď budeme čeliť sankciám, neustúpime ani o krok," vyhlásil. "Nemali by zabúdať, že stratia úprimného partnera," dodal.

Turecký prezident tiež pohrozil, že sa Ankara obráti na medzinárodnú arbitráž, ak USA zablokujú predaj stíhačiek F-35 do Turecka, a varoval, že Ankara si môže obstarať iné lietadlá od iného dodávateľa.

Pastor Andrew Brunson bol tento týždeň premiestnený do domáceho väzenia, po 21 mesiacoch v tureckej väznici. V Turecku pôsobil viac ako dve desaťročia. Podozrivý je zo špionáže a podpory terorizmu, za čo mu hrozí v prípade usvedčenia až 35 rokov vo väzení. Obvinenia odmieta.

"Spojené štáty uvalia na Turecko rozsiahle sankcie za dlhé zadržiavanie pastora Andrewa Brunson, skvelého kresťana a otca a tiež báječného človeka," napísal Trump vo štvrtok na twitteri. "Veľa trpí. Tento nevinný človek viery by mal byť prepustený okamžite," dodal Trump.

Pred ním už viceprezident Mike Pence varoval, že Spojené štáty uvalia na Turecko sankcie, ak Ankara neprepustí pastora zadržiavaného od roku 2016. Pence na trojdňovej konferencii o náboženskej slobode v USA vyhlásil, že Washington uplatní proti Ankare "tvrdé ekonomické sankcie".

Brunson čelí obvineniu z kontaktov na hnutie Fethullaha Gülena, ktorého vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dlhodobo viní zo snahy ju zvrhnúť, a tiež z kontaktov na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Obe organizácie Turecko považuje za teroristické.

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:38