Donald TrumpReuters
StoryEditor

Američania schválili najvyššie navýšenie vojenského rozpočtu za desaťročie. Trump k tomu nemá výhrady

01.08.2018, 22:22
Autor:
ČTKČTK
Zákon síce nevylučuje prostriedky pre vytvorenie samostatných "vesmírnych síl", čo Trump tento rok niekoľkokrát avizoval, ale umožňuje usporiadanie vojenské prehliadky, ktorú by prezident rád videl v novembri vo Washingtone.

Senát Spojených štátov dnes pomerom 87 hlasov ku desiatich schválil rozpočet pre armádu na budúci finančný rok. Zákon o vojenskom rozpočte počíta s výdavkami vo výške 716 miliárd dolárov a umožňuje rast platov vojakov v priemere o 2,6 percenta.

Ide o najväčšie prilepšenie za posledných deväť rokov, napísala agentúra AP.

Rozpočet teraz dostane na podpis americký prezident Donald Trump, od ktorého médiá neočakávajú výhrady. Zákon síce nevylučuje prostriedky pre vytvorenie samostatných "vesmírnych síl", čo Trump tento rok niekoľkokrát avizoval, ale umožňuje usporiadanie vojenskej prehliadky, ktorú by prezident rád videl v novembri vo Washingtone.

Rozpočtový zákon ďalej obsahuje napríklad ostro sledovaný paragraf splnomocňujúci Trumpa, aby zrušil sankcie voči krajinám, ktoré si v minulosti obstarali ruské zbrane, ale teraz majú záujem o zbrane americké.

Podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) je tiež cieľom nového rozpočtu odpovedať na niektoré kroky Číny, ako je napríklad zvýšená aktivita vojakov v Juhočínskom mori alebo snaha získať najmodernejšie americké technológie.

AP ale uvádza, že schválené kompromisné znenie zákona trochu otupilo postihy voči čínskemu telekomunikačnému gigantu ZTE a neobnovuje opatrenia, ktoré by obmedzili jeho nákupy amerických súčiastok.

Tohtoročný zákon o rozpočte "je odrazom rastúceho konsenzu v Kongrese a medzi zástupcami bezpečnostných zložiek, že svet vstupuje do novej éry rivality veľmocí, v ktorej musia Spojené štáty pridať, aby sa mohli merať s Čínou a Ruskom", napísal WSJ.

Denník sa odvoláva okrem iného na zverejnenú sumarizáciu zákona, podľa ktorej sa Čína snaží prostredníctvom "modernizácie armády, vplyvových operácií a predátorských ekonomických praktík" tlačiť na svojich susedov s úmyslom pretvoriť indo-pacifickú oblasť k vlastnému prospechu.

Hovorca čínskeho veľvyslanectva vo Washingtone reagoval slovami, že schválenie zákona vážne poškodí dôveru medzi Pekingom a USA. Naopak republikánsky senátor Marco Rubio rozpočet nepodporil, pretože ho považoval za príliš mierny vo vzťahu k Číne. "Musíme začať brať vážne hrozbu, ktorú Čína predstavuje pre túto krajinu, pretože čas sa nám na to kráti," citovala senátora AP.

01 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 03 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 04 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 05 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:15