sýria vojakReuters
StoryEditor

Sýria sa vracia do stavu pred začiatkom občianskej vojny, tvrdí izraelský minister

02.08.2018, 12:43
Autor:
ČTKČTK
Izraelský minister obrany sa domnieva, že s upevňovaním moci Bašára Asada sa upokojí aj situácia na hranici s Izraelom.

Podľa Izraela sa situácia v Sýrii vracia do stavu, v akom bola pred občianskou vojnou, ktorá v krajine vypukla v roku 2011. Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman sa domnieva, že s upevňovaním moci sýrskeho prezidenta Bašára Asada sa upokojí aj situácia na hranici s Izraelom v oblasti Golanských výšin, napísala agentúra Reuters.

Izraelský rozhlas dnes bez ďalších podrobností informoval, že Izrael usmrtil pri nočnom nálete v sýrskej časti Golanských výšin sedem teroristov. Armáda letecký úder potvrdila, však o obetiach neinformovala.

"Z nášho pohľadu sa situácia vracia späť do stavu, v akom bola pred občianskou vojnou ... existuje tam niekto zodpovedný, koho osloviť, a tiež centrálne riadená vláda," povedal Lieberman novinárom. Na otázku, či sa môžu Izraelčania menej obávať ohľadom vyhrotenia situácie na Golanských výšinách, dodal: "V to dúfam. Myslím, že je to tiež v záujme Asada."

Napätie v oblasti sa vystupňovalo kvôli postupu sýrskej armády na juhozápade Sýrie, kde v posledných troch týždňoch sýrsky režim dobyl z rúk povstalcov veľkú časť územia.

Sýrsku armádu podporuje Rusko. Izrael znepokojuje prítomnosť sýrskej armády v blízkosti hraníc a obáva sa tiež blízkosti jemu nepriateľských iránskych jednotiek, ktoré sú spojencom sýrskej vlády. Izrael v minulosti priznal útoky na iránske ciele v Sýrii.

Najnovšie incidenty medzi Izraelom a Sýriou sa často odohrávajú v oblasti Golanských výšin. Dve tretiny tejto oblasti okupuje Izrael, ktorý ich obsadil počas dvoch vojen v roku 1967 a v roku 1973, roku 1981 ich v rozpore s rezolúciami OSN anektoval. Východ Golan je sýrsky a na časti Golan je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN UNDOF.

Ako dnes informovala agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany, Moskva kvôli zmierneniu napätia rozmiestni na Golanských výšinách príslušníkov vojenskej polície. V oblasti bude zriadených osem pozorovacích stanovíšť, ktoré majú zabrániť prípadným provokáciám.

Sýrska občianska vojna, ktorú začalo utláčanie prodemokratických demonštrácií v roku 2011, sa v priebehu rokov so zapojením rôznych regionálnych a zahraničných síl skomplikovala. Násilie si už vyžiadalo podľa niektorých zdrojov už viac ako pol milióna obetí na životoch a prinútilo niekoľko miliónov ľudí opustiť svoje domovy.

01 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 02 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci 04 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať 05 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:16