medvedev putinReuters
StoryEditor

Ruský premiér varuje pred vstupom Gruzínska do NATO, hrozil by strašný konflikt, vyhlásil

07.08.2018, 13:09
Autor:
ČTKČTK
Snaha prijať Gruzínsko do NATO je podľa Medvedeva nezodpovedná a ohrozí mier.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes pri príležitosti desiateho výročia krátkej vojny s Gruzínskom o odštiepeneckú provinciu Južné Osetsko varoval pred "prípadným strašným konfliktom" v prípade, že by Gruzínsko bolo prijaté do Severoatlantickej aliancie.

Počas augustovej vojny v roku 2008 bol Medvedev ruským prezidentom a po skončení bojov rozhodol o ruskom uznaní nezávislosti Južného Osetska a ďalšej separatistickej gruzínskej provincie, Abcházska.

"To (prijatie Gruzínska do NATO aj bez Abcházska a Južného Osetska) by mohlo viesť k potenciálnemu konfliktu, nepochybne, pretože pre nás Abcházsko a Južné Osetsko sú samostatné štáty, s ktorými máme priateľské vzťahy, ako aj štáty, v ktorých sú naše vojenské základne. Pokiaľ na ne iná krajina pozerá ako na svoje územie, chápeme, že to môže viesť k veľmi vážnym následkom," povedal Medvedev denníku Kommersant.

"Dúfam, že vedenie NATO predsa len pochopí, že nemá v tomto smere nič podnikať," povedal ruský premiér a varoval, že Rusko chápe rozširovanie aliancie ako svoje "absolútne ohrozenie".

Ohrozenie mieru

Snaha prijať Gruzínsko do NATO je podľa Medvedeva "úplne nezodpovedná" a ide o "ohrozenie mieru", pretože Gruzínsko pozerá na "isté územia, z ruského hľadiska štáty, ako na svoje".

Prijatie krajiny s nevyriešenými územnými spormi do aliancie by mohlo "vyprovokovať strašný konflikt", a tak ruský premiér nedokáže pochopiť, k čomu by to bolo dobré. Podobne by sa vraj do NATO dalo prijať Kosovo, alebo medzinárodne neuznaná Severocyperská turecká republika.

Medvedev tiež uviedol, že Rusko nemôže pristupovať ľahostajne k skutočnosti, že NATO na rozdiel od Varšavskej zmluvy naďalej existuje, rozširuje sa a snaží sa zapojiť do aliancie čoraz viac krajín.

"Štáty NATO, nech hovoria naši kolegovia z aliancie čokoľvek, rovnako pozerajú na Rusko ako na potenciálneho protivníka. Je úplne zjavné, že ich vojenské možnosti, vrátane jadrovej triády, mieria na Ruskú federáciu. To je bohužiaľ fakt," povedal ruský premiér.

"A keď sa prstenec okolo našej krajiny začína zvierať a množstvo krajín v NATO sa stále zväčšuje a zväčšuje, nemôže nás to neznepokojovať. Pretože v tomto prípade ide nielen o strategické jadrové sily, ale aj o taktické jadrové zbrane, ktoré pri priblížení k ruským hraniciam dostávajú strategické kvality, ako aj o nejadrové prostriedky, ktoré v súčasnosti sú vzhľadom k vysokej presnosti schopné spôsobiť ohromné ​​škody," vysvetlil šéf vlády.

Gruzínsky prezident obvinil Rusko z agresie

Gruzínsky prezident Giorgi Margvelašvili dnes obvinil Rusko z hybridnej vojny, agresie a z okupácie gruzínskeho územia, teda separatistických provincií Abcházska a Južného Osetska, ktoré sa od Gruzínska s ruskou pomocou odtrhli na začiatku 90. rokov.

Margvelašvili pri prijatí podpredsedu ukrajinskej vlády a ministrov zahraničia Litvy, Lotyšska a Poľska vyhlásil, že "okupácia" začala nie v auguste 2008, ale oveľa skôr, v rokoch 1991 a 1992, kedy "Rusko za pomoci hybridnej vojny odtrhlo od ústrednej vlády Gruzínska dva jej regióny".

"Nesmieme sa báť nazývať veci pravými menami - to, čo robilo a robí Rusko proti zvrchovanému štátu, je vojna medzi Ruskom a Gruzínskom, je to agresia, je to okupácia a je to popretie všetkých medzinárodných noriem," citovala gruzínskeho prezidenta agentúra Interfax.

"Ani jedna krajina nemôže za pomoci sily meniť hranice inej krajiny. Každé takéto konanie sa musí posudzovať ako porušenie medzinárodného práva a medzinárodných hodnôt," zareagoval šéf poľskej diplomacie Jacek Czaputowicz.

Ukrajina, Litva, Lotyšsko a Poľsko v spoločnom vyhlásení k desiatemu výročiu "ruskej vojenskej agresie proti Gruzínsku" potvrdili podporu gruzínskej zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti.

Zdôraznili tiež, že "doby obmedzenej zvrchovanosti v Európe" pominuli a že každá krajina, vrátane Gruzínska, má právo slobodne rozhodovať o svojej zahraničnej politike a spojenectve. Vyčítali tiež Rusku, že neplní svoje záväzky z dohody o prímerí z 12. augusta 2008 a de facto okupuje Abcházsko a Južné Osetsko.

V HNtelevízii si pozrite archívny rozhovor so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom z roku 2016:

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:47