Reuters
StoryEditor

Vojna je blízko, varujú generáli. Napätie eskaluje, na Izrael zamierilo vyše 150 rakiet z Gazy

09.08.2018, 08:58
Autor:
khkhČTKČTK
Izraelská armáda pri náletoch zasiahla 140 miest spojených s Hamasom.

Na území Izraela od stredajšieho večera dopadlo z palestínskeho Pásma Gazy cez 150 rakiet. Izraelské letectvo v reakcii na paľbu zaútočilo na viac ako 100 pozícií radikálneho hnutia Hamas, ktoré v Gaze vládne. Pri náletoch prišli o život traja ľudia, vrátane tehotnej ženy a dieťaťa. Stret armády s radikálmi sa blíži, varujú anonymne izraelskí velitelia.

Pri hraniciach medzi židovským štátom a Pásmom Gazy dochádza k násilnostiam už od konca marca, teraz sa však Egypt a OSN snažia sprostredkovať upokojenie situácie a prímerie.

O život prišla 23-ročná tehotná žena a jej dcéra

Rakety dopadali na územie Izraela po celú noc. Ako uviedol skoro ráno na Twitteri izraelský veľvyslanec v Česku Daniel Meron, pokoj nastal maximálne na dvadsať minút. Väčšina rakiet zasiahla otvorené priestranstvá.

Systém Iron Dome, ktorý zneškodňuje len strely mieriace do oblastí, kde žijú ľudia, zničil 25 rakiet. Zasiahnutých však bolo niekoľko domov a tovární. Časť rakiet mierila v stredu večer na mesto Sderot, kde boli zranení traja ľudia. Ďalších osem ľudí, ktorí utrpeli šok, záchranári ošetrili na mieste, boli medzi nimi aj dve tehotné ženy, ktoré začali rodiť.

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze informovalo, že pri izraelských útokoch prišla o život 23-ročná tehotná žena a jej ročná dcéra. Jej manžel utrpel zranenia. Ďalšou obeťou bol jeden z príslušníkov Hamasu. Najmenej dvanásť ľudí utrpelo zranenia.

Izraelské úrady tieto informácie zatiaľ nekomentovali, podľa denníka The Times of Israel však armáda pri náletoch zasiahla 140 miest spojených s Hamasom.

Môžeme útočiť, útočiť a zase útočiť, hovorí izraelský veliteľ
"Náš arzenál má väčšiu kapacitu. Sme pripravení pokračovať v útočení, útočení a útočení. Naše nálety Hamas hlboko zasahujú, bolo by lepšie, keby sme sa vrátili k dohodám dosiahnutým po operácii Ochranné ostrie," uviedol pre The Times of Israel nemenovaný vysoko postavený predstaviteľ izraelskej armády a zmienil pritom ofenzívu z roku 2014, ktorá je prezývaná aj letná vojna.

Päťdesiatdenný konflikt si pred tromi rokmi vyžiadal život 73 obyvateľov Izraela, z toho 67 vojakov a šiestich civilistov, a viac ako 2 100 Palestínčanov, z toho takmer 1 500 civilistov. K podobnému stretu majú teraz podľa osloveného veliteľa Izrael s Gazou znova blízko. Dodal, že by vláda židovského štátu mohla začať s evakuáciou obcí pri hraniciach Gazy - ako prvý krok v príprave na vojnu.

"Ku konfrontácii sa blížime nemalými krokmi. Hamas robí vážne chyby a možno mu budeme musieť po štyroch rokoch objasniť, že cesta, ktorou sa vydal, neprináša žiadne výsledky a nestojí za to," hovorí tiež pod podmienkou anonymity ďalší člen izraelskej armády.

01 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 02 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci 04 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať 05 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:50